Κατηγορίες
Newsletter Περισσότερα
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ - Βαριατρική Χειρουργική - Νοσογόνος Παχυσαρκία - Γαστρικός Δακτύλιος - Γαστρικό Μανίκι - Sleve Gastrectomy

ΒΑΡΙΑΤΡΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ Ή ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ

 


 H Βαριατρική Xειρουργική (χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας), είναι ο κλάδος της χειρουργικής που ασχολείται με τη χειρουργική θεραπεία των ασθενών με Nοσογόνο Παχυσαρκία.

 Πολλές μακροχρόνιες μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι η Βαριατρική Χειρουργική προσφέρει μια σημαντική μείωση του κινδύνου θνησιμότητας και του κινδύνου ανάπτυξης νέων ασθενειών, που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία.

Η Βαριατρική χειρουργική είναι η μόνη θεραπεία που  είναι σε θέση να καθορίσει μια σημαντική απώλεια βάρους σε βάθος χρόνου, στην περίπτωση της νοσογόνου παχυσαρκίας.

 Ωστόσο από μόνη της, δεν εγγυάται την αυτόματη και ασφαλή θεραπεία, αλλά σήμερα αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο για να υποστηρίξει την αναγκαιότητα και την αποφασιστικότητα του παχύσαρκου ατόμου να χάσει το περιττό του βάρος και να είναι σε θέση να το διατηρήσει σε μακροπρόθεσμη βάση.

Τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ατόμων που επέλεξαν μια χειρουργική επέμβαση για νοσογόνο παχυσαρκία,  δεν ανακτούν  σχεδόν ποτέ πάνω από το 50% του υπερβάλλοντος βάρους τους σε βάθος δεκαετίας, όταν είναι αποφασισμένοι να χειρουργηθούν και να συμμορφωθούν με τη θεραπεία.

 Η Βαριατρική χειρουργική επέμβαση έχει κόστος / όφελος ιδιαίτερα καλό από το πρώτο έτος της θεραπείας και συχνά επιτρέπει σημαντική εξοικονόμηση κόστους σε σύγκριση με την υγεία και την κοινωνική συντηρητική προσέγγιση.

Αυτού του είδους η  χειρουργική επέμβαση, δεν ενδείκνυται για όλους τους ασθενείς, αν δεν είναι ιδιαίτερα παχύσαρκοι και δεν μπορεί να απαιτείται για καθαρά αισθητικούς λόγους .

Ο κύριος σκοπός της είναι η πρόληψη και / ή να διορθώσουν τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με νοσογόνο παχυσαρκία.

 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

 

  Ανάμεσα στις  βασικές προϋποθέσεις για να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση τα παχύσαρκα άτομα, είναι οι εξής:

 

 1. Να έχουν συμπληρώσει τη νόμιμη ηλικία ( >18).
   
 2. Η αποτυχία ή η μη ικανοποιητική απόδοση  της συντηρητικής θεραπείας (εξατομικευμένη διατροφή, σωματική δραστηριότητα, κλπ. ).
   
 3. Ένας Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ) μεγαλύτερο ή ίσο με 40 kg/m².
   
 4. Ένας  ΔΜΣ μεταξύ 35 και 39,9 kg / m, όταν συνδυάζεται με μία ή περισσότερες επιπλοκές  ή ασθένειες  που σχετίζονται με την παχυσαρκία (π.χ., σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, καρδιακή νόσος, υψηλή αρτηριακή πίεση αίματος, αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα (υπερλιπιδαιμία και η υπερχοληστερολαιμία), κοινά προβλήματα γενικευμένης αρθροπάθειας, άπνοια ύπνου, κλπ).
   
 5. Στην περίπτωση του διαβήτη, η  γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) να είναι > από 8%.
   
 6. Για να είναι τα αποτελέσματα της χειρουργικής επέμβασης  πολύ ικανοποιητικά είναι απαραίτητη η  πλήρης θέληση και αποφασιστικότητα του ασθενούς να τηρήσει όλες τις κατευθυντήριες γραμμές διατροφής και σωματικής άσκησης που θα παραλάβει από το γιατρό του.
   
 7. Επίσης η/ο ασθενής θα πρέπει προφανώς να απέχει από την κατανάλωση αλκοόλ, τα ναρκωτικά και το κάπνισμα, τουλάχιστον 6 εβδομάδες πριν από τη χειρουργική επέμβαση ..

 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ

 

Γενικά στοιχεία

 

Όλες οι παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται σε χειρουργική επέμβαση γίνονται με γενική αναισθησία.

Όλες οι λειτουργίες μπορούν να εκτελεστούν τόσο από την κλασσική χειρουργική (λαπαροτομία με τομή του κοιλιακού τοιχώματος) ή λαπαροσκοπικά. Στην περίπτωση αυτή, κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης, ο βαριατρικός χειρουργός μπορεί να κρίνει σκόπιμο να μετατρέψει την εγχείρηση από λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση σε   ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

 

Τα είδη των επεμβάσεων

 

Οι κύριες χειρουργικές επεμβάσεις που χρησιμοποιούνται σήμερα  είναι τριών τύπων και η αποτελεσματικότητά τους είναι όλο και πιο εδραιωμένη κατά τις τελευταίες δεκαετίες.

 

1. Επεμβάσεις περιοριστικού τύπου

 


Οι επεμβάσεις περιοριστικού τύπου περιορίζουν  την ικανότητα του στομάχου να δεχθεί μεγάλη ποσότητα τροφής. Βασίζονται ουσιαστικά στο διαχωρισμό ενός μικρού ανώτερου στομάχου  (για παράδειγμα, με την τοποθέτηση ενός ρυθμιζόμενου δακτυλίου ) με το σχηματισμό ενός γαστρικού θύλακα που αδειάζει στο υπόλοιπο του στομάχου μέσα από ένα στενό στόμιο που δεν διαστέλλεται.

 

Οι επεμβάσεις περιοριστικού τύπου μειώνουν την ποσότητα των τροφών που μπορούν να ληφθούν σε ένα μόνο γεύμα, ώστε όλο και περισσότερο να αντιλαμβάνονται πιο πρώιμο κορεσμό. Κατά συνέπεια, τα παχύσαρκα άτομα τρώνε λιγότερο και έτσι χάνουν βάρος.

 

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται:

 

1.       Ο ρυθμιζόμενος γαστρικός δακτύλιος μία από τις πιο συχνές,

2.       Η κάθετη γαστροπλαστική κατά Masson και τελευταία

3.       Η γαστρεκτομή Sleeve gastrectomy  (μερική κάθετη γαστρεκτομή).

 

2. Μικτές Επεμβάσεις –Γαστρική παράκαμψη (By Pass)

 

Η Γαστρική παράκαμψη (By Pass), είναι μία μικτή χειρουργική επέμβαση, που συνδυάζει το περιοριστικού τύπου συστατικό (σχηματισμός ενός γαστρικού θυλάκου μικρών διαστάσεων),  με το μειωμένη απορρόφηση της τροφής.

Είναι μία επέμβαση  κατά κύριο λόγο λειτουργική και  περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός μικρού γαστρικού θύλακα που δεν επικοινωνεί με το υπόλοιπο του στομάχου (σε αντίθεση με το ρυθμιζόμενο μπάντα του στομάχου), αλλά είναι άμεσα συνδεδεμένο με το λεπτό έντερο σε μία μεταβλητή απόσταση από το δωδεκαδάκτυλο. Με τον τρόπο αυτό παραλείπεται το αρχικό τμήμα του πεπτικού σωλήνα.

 Η παράκαμψη καθορίζει μια μείωση του σωματικού βάρους μειώνοντας σημαντικά την ποσότητα των τροφών που εισάγονται ,  προκαλώντας μια πρόωρη αίσθηση κορεσμού.

Η εγχείρηση δεν συνεπάγεται την αφαίρεση οποιουδήποτε τμήματος του στομάχου και του εντέρου, αλλά μόνο παράκαμψη.

 

 3. Δυσαπορροφητικές επεμβάσεις

 

Οι δυσαπορροφητικές επεμβάσεις, μειώνουν δραστικά την απορρόφηση των τροφών και της ενέργειας. Η χειρουργική τακτική της εγχείρησης περιλαμβάνει τη μη αναστρέψιμη μείωση του μεγέθους του στομάχου και μία σημαντική αλλαγή στη διαδικασία της πέψης.

Το στομάχι είναι συνδεδεμένο με το τερματικό τμήμα του λεπτού εντέρου, και με τον τρόπο αυτό η τροφή διέρχεται  μόνο από ένα μικρό μέρος του γαστρεντερικού σωλήνα, με αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών και επαγωγή σε  πρώιμο αίσθηση του κορεσμού. Είναι γενικά πιο επεμβατική από τις άλλες μεθόδους, αλλά προσφέρουν το παχύσαρκο ασθενή πιο πιθανό να είναι σε θέση να διατηρήσει τη μείωση του σωματικού βάρους σε μακροπρόθεσμη βάση.

 

Σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνονται οι τρεις παραλλαγές της εκτροπής:

 1. Χολοπαγκρεατική εκτροπή ή κλασική Scopinaro,

 2. Παραλλαγή με κάθετη γαστρική εκτομή (δωδεκαδακτυλικό διακόπτη) και την

 3. Παραλλαγή με τη διατήρηση του στομάχου.

 

Η θεραπευτική αποτελεσματικότητα της βαριατρικής χειρουργικής είναι ευθέως ανάλογη με την χειρουργική παρέμβαση:

 

Ο γαστρικός δακτύλιος και Γαστρικό Μανίκι  (παρεμβάσεις περιοριστικού τύπου) έχουν μια αποτελεσματικότητα που το 80% των ασθενών μπορεί να χάσει το 60 % του επιπλέον βάρους στη διετία.

Στο Γαστρικό Μανίκι τα αποτελέσματα  φαίνονται καλύτερα. Ο ασθενής μπορεί να χάσει το 70-75% % του επιπλέον βάρους στη διετία, (Οι μελέτες είναι σε εξέλιξη).

 

Η γαστρική παράκαμψη και παραλλαγές του (μικτές επεμβάσεις) από 60-70% και

 

Οι δυσαπορροφητικές επεμβάσεις της τάξεως του75-85%.

 

SLEEVE GASTRECTOMY - ΓΑΣΤΡΙΚΟ ΜΑΝΙΚΙ
SLEEVE GASTRECTOMY - ΓΑΣΤΡΙΚΟ ΜΑΝΙΚΙ
 
 
ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ - ΓΑΣΤΡΙΚΟ BY - PASS
ΓΑΣΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ - ΓΑΣΤΡΙΚΟ BY - PASS
 
 
ΓΑΣΤΡΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ - LAP BAND
ΓΑΣΤΡΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ - LAP BAND
 
 
ΧΟΛΟΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΚΑΤΑ SCOPINARO
ΧΟΛΟΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΚΑΤΑ SCOPINARO
 
 
Εμφάνιση 1 έως 4 (από 4 προϊόντα) Αποτελέσματα:  1 
Παθήσεις μαστού
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ
Πέτρα στην χολή
ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ
Youtube
Facebook