Κατηγορίες
Newsletter Περισσότερα
ΚΗΛΗ - Κήλη Αίτια - Κήλη Συμπτώματα - Κήλη Διάγνωση - Περίσφιξη Κήλης - Κήλη Πλέγμα Κήλη Θεραπεία - Κήλη Χειρουργείο » ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ-Κιρσοκήλη στον Όρχη-Κιρσοκήλη Αίτια- Κιρσοκήλη Συμπτώματα - Κιρσοκήλη Θεραπεία- Κιρσοκήλη Χειρουργείο

 

ΚΙΡΣΟΚΗΛΗ


    

 

Κιρσοκήλη είναι μια ανώμαλη διεύρυνση των φλεβών που βρίσκονται στο όσχεο, οι οποίες είναι  υπεύθυνες για την αποχέτευση  των όρχεων.  Τα αιμοφόρα αγγεία των όρχεων προέρχονται από την κοιλιακή χώρα και ακολουθώντας την πορεία προς τα κάτω και μέσω του βουβωνικού καναλιού, εισέρχονται στους όρχεις. Η ανοδική ροή του αίματος στις φλέβες εξασφαλίζεται από μικρές βαλβίδες που εμποδίζουν την αντίστροφη ροή του αίματος. Ελαττωματικά επιστόμια, ή συμπίεση των φλεβών εξωτερικά, μπορεί να προκαλέσουν διάταση των μικρότερων  φλεβών του όρχεως, με αποτέλεσμα το σχηματισμό μιας κιρσοκήλης

Τα συμπτώματα της  κιρσοκήλης  μπορεί να περιλαμβάνουν:  πόνο στο όσχεο, αίσθημα βάρους στους όρχεις, ατροφία (συρρίκνωση) του όρχι, ορατή ή ψηλαφητή  διευρυμένη φλέβα.

Η ιδιοπαθής κιρσοκήλη εμφανίζεται όταν οι βαλβίδες μέσα στις φλέβες κατά μήκος από τη σπερματική χορδή δεν λειτουργούν σωστά. Αυτή είναι ουσιαστικά η ίδια διαδικασία όπως στη φλεβίτιδα,  στα πόδια. Αυτό οδηγεί σε αντίστροφη ροή του αίματος στις φλέβες και προκαλεί αυξημένες πιέσεις, οδηγώντας τελικά σε βλάβη του ορχικού ιστού.

Η ηλικία που συνήθως διαγιγνώσκεται  είναι 15-30 ετών και σπάνια  μετά την ηλικία των 40. Εμφανίζεται στο  15-20%  όλων των ανδρών και στο 40% των υπογόνιμων ανδρών.
Το 98% της ιδιοπαθούς κιρσοκήλης εμφανίζεται στην αριστερή πλευρά, προφανώς επειδή η αριστερή σπερματική φλέβα οδεύει κάθετα μέχρι τη νεφρική φλέβα, ενώ η δεξιά σπερματική φλέβα αποχετεύεται απευθείας στην κάτω κοίλη φλέβα.
Η διάγνωση της κιρσοκήλης μπορεί να γίνει κλινικά και σε όρθια θέση του ασθενούς.
 Μπορει επίσης  να διαγνωστεί με υπερήχους, το οποίο  θα δείξει διαστολή των φλεβών μεγαλύτερη από 2 mm. Η εξέταση πρέπει να συμπληρώνεται με υπερηχογράφημα  έγχρωμου Doppler από έμπειρο ακτινολόγο.
Ο έλεγχος των εξετάσεων θα ολοκληρωθεί με το σπερμοδιάγραμμα, πολύ σημαντικό για την απόφαση του χειρουργού να προτείνει χειρουργική αποκατάσταση

Θεραπεία. 

Η κιρσοκήλη χειρουργείται όταν προκαλεί στειρότητα. Σύμφωνα με μια προοπτική μελέτη  φαίνεται ότι η διόρθωση της κιρσοκήλης με στόχο την αποκατάσταση της γονιμότητας είναι πλέον κατάλληλη για τους άνδρες των οποίων η στειρότητα εκτείνεται πέραν των 2 ετών.

Η χειρουργική διόρθωση της κιρσοκήλης,  περιλαμβάνει την απολίνωση της σπερματικής φλέβας αριστερά.

Οι πιο κοινές χειρουργικές προσεγγίσεις εινα
:

-Στη βουβωνική  χώρα με ανοικτή μέθοδο,
-Στην
οπισθοπεριτοναϊκή χώρα (διακοιλιακά οπισθοπεριτοναϊκά), ανοικτά ή λαπαροσκοπικά (Μέθοδος Palomo)

Η μέθοδος εκλογής στην χειρουργική μας ομάδα  είναι ακριβώς η λαπαροσκοπική μέθοδο
ς.

Ο ασθενής παραμένει ένα 24ωρο στο νοσοκομείο και σε 5 ημέρες επανέρχεται ομαλά στην εργασία του 

 

 

 

 

Παθήσεις μαστού
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ
Πέτρα στην χολή
ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ
Youtube
Facebook