Κατηγορίες
Newsletter Περισσότερα
ΔΕΡΜΑΤΙΚΟΙ ΟΓΚΟΙ - Δερματικές παθήσεις - Δερματικές ασθένειες - Όγκοι Δέρματος-Κύστη κόκκυγος- Μελάνωμα-Σμηγματογόνος κύστη-Λίπωμα » ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ - κύστη κόκκυγος θεραπεία - κύστη κόκκυγα

 ΚΥΣΤΗ ΚΟΚΚΥΓΟΣ

 

 

 

 

Οι κύστεις κόκκυγος αποτελoύν πολύ συχνό ιατρικό πρόβλημα, ιδιαίτερα σε νεαρές ηλικίες. Κυριότερη αιτία είναι η φλεγμονή της περικοκκυγικής περιοχής, με εγκλωβισμό τριχών και  επιμόλυνσή τους, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη πυώδους συλλογής. 
Η είσοδος και
εγκλωβισμός των τριχών και στη συνέχεια η επιμόλυνσή τους και η δημιουργία κύστης με συλλογή πύου,  γίνεται από μία μικρή σχισμή ή οπή  ανάμεσα στους γλουτούς, η οποία δημιουργείται λόγω πίεσης στην περιοχή, όπως συμβαίνει σε πολύωρη καθιστική ζωή, ή λόγω τραυματισμού, ή λόγω άλλων γεννητικών και προδιαθεσικών παραγόντων.

Ιατρικά η κύστη κόκκυγος ονομάζεται και τριχοφωλεακό συρίγγιο, διότι ακριβώς παθολογοανατομικά,  εμφανίζεται σαν μια κύστη με τοίχωμα στη περιοχή του κόκκυγος, περιέχουσα τρίχες και πύον . Η κύστη αυτή πολλές φορές παρουσιάζεται με συνοδό συρίγγιο, δηλαδή με επικοινωνία της κύστης με  το εγγύς δέρμα. Αυτό, ο/η ασθενής το αντιλαμβάνεται σαν ένα επώδυνο εξόγκωμα με ένα σπυράκι (στόμιο της κύστης ή του συριγγίου) που τρέχει πύον .

Η ριζική θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι πάντα χειρουργική και κάθε συντηρητική αντιμετώπισή της, απλώς μεταθέτει χρονικά το πρόβλημα .

Δεν αρκεί μόνον η απλή διάνοιξη της κύστης. Και αυτό διότι εκκενώνεται μεν  το περιεχόμενό της, αλλά το τοίχωμα παραμένει, με αποτέλεσμα να ξαναγεμίσει και να ξαναγίνει η κύστη.
Πρέπει λοιπόν να αφαιρεθεί εξ’ ολοκλήρου μαζί με το τοίχωμά της.

Αν η κύστη είναι διαπυημένη, έχει γίνει δηλαδή απόστημα, τότε πρέπει πρώτα ν΄ανοιχτεί , δηλαδή να παροχετευτεί το πύον ( διάνοιξη) και αργότερα, σε δεύτερο χρόνο , συνήθως μετά 10-15 ημέρες, να αφαιρεθεί εξ’ ολοκλήρου (χειρουργική εκτομή).

Οι χειρουργικές μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σήμερα, είναι τρείς:

  • Η ανοικτή μέθοδος

  • Η κλειστή μέθοδος, και

  • Η ημίκλειστη, η οποία και υπερτερεί έναντι των άλλων, επιτυγχάνοντας γρήγορη επούλωση με ελάχιστες έως μηδενικές υποτροπές.

Σήμερα με τη χρήση των Laser ή των RF (ραδιοσυχνότητες) και με τη χρήση ειδικών επιθεμάτων, η εγχείρηση είναι αρκετά εύκολη και ανώδυνη για τον ασθενή.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική νάρκωση και μέθηδεν χρειάζεται δηλαδή γενική νάρκωση ούτε διανυκτέρευση στο νοσοκομείο. Ο ασθενής εξέρχεται περιπατητικός λίγες ώρες μετά το χειρουργείο, συνήθως το απόγευμα χωρίς πόνο, μπορεί να κινηθεί και να καθίσει όπως πριν την εγχείρηση, με τη μόνη διαφορά ότι έχει γάζες στην περιοχή. Ο πόνος του το πρώτο εικοσιτετράωρο είναι ελεγχόμενος με παυσίπονα, ενώ στη συνέχεια δίδονται παυσίπονα επί πόνου.  

Ο χρόνος επούλωσης υπολογίζεται από 20-40 ημέρες για την ημίκλειστη & ανοικτή μέθοδο, με πιθανότητα υποτροπής 2-5 %.

Η κλειστή μέθοδος έχει ράμματα τα οποία κόβονται σε 15 ημέρες περίπου. Δεν έχουμε δηλαδή ανοικτό τραύμα που πρέπει να περιμένουμε να κλείσει. Τα ποσοστά υποτροπών όμως είναι υψηλότερα.

Με τη σωστή όμως επιλογή των ασθενών από το γιατρό, τα ποσοστά αυτά πέφτουν σημαντικά, με πολύ καλά αποτελέσματα. Άν η κλειστή μέθοδος δηλαδή, γίνει επιλεκτικά σε ασθενείς χωρίς ιδιαίτερη φλεγμονή, αδύνατους και με χειρουργικό "ύφασμα", (να γίνεται δηλαδή καλή συρραφή του δέρματος χωρίς τάση), τότε η μετεγχειρητική πορεία γίνεται καλύτερα ανεκτή από τον ασθενή και ο χρόνος επούλωσης πέφτει στις 15 ημέρες.

Παθήσεις μαστού
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ
Πέτρα στην χολή
ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ
Youtube
Facebook