Κατηγορίες
Newsletter Περισσότερα
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΡΩΚΤΟΥ - Αιμορροΐδες - longo - Hal rar - Ραγάς δακτυλίου - περ. Συρίγγιο - Κονδυλώματα - Καρκίνος πρωκτού » ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ- παρεδρικο συριγγιο πρωκτου

 

ΠΕΡΙΕΔΡΙΚΟ ΣΥΡΙΓΓΙΟ

 

 

Ένα περιεδρικό συρίγγιο είναι  ένα μικρό τούνελ (επικοινωνία), μεταξύ του πρωκτικού καναλιού και του εξωτερικού δέρματος γύρω από τον πρωκτό. Ένα συρίγγιο αναπτύσσεται συνήθως μετά από ένα πρωκτικό απόστημα (συλλογή πύου), αλλά μπορεί επίσης να σχηματισθεί όταν ένα απόστημα δεν έχει πλήρως αντιμετωπιστεί.
Μπορεί επίσης σε κάποιες περιπτώσεις να συνδιασθεί με μια φλεγμονή που επηρεάζει το έντερο, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) ή νόσο του Crohn.  

Τα συμπτώματα ενός περιεδρικού συριγγίου μπορεί να είναι:

  1. ένας σταθερός πόνος,
  2. ερεθισμός του δέρματος γύρω από τον πρωκτό,
  3. πυρετός,
  4. παρουσία πύου ή αίματος κατά τη διέλευση των κοπράνων,
  5. γενική αδιαθεσία.

 Εάν ένα συρίγγιο έχει προκληθεί από μια φλεγμονή του εντέρου, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), ελκώδη κολίτιδα, εκκολπωματίτιδα ή νόσο του Crohn, μπορεί να υπάρξουν και άλλα συμπτώματα όπως:

1. κοιλιακό άλγος,

2. διάρροια,

3. απώλεια της όρεξης

4. απώλεια βάρους

5. ναυτία

6. έμετος.

ΑΙΤΙΑ

  Ένα πρωκτικό απόστημα είναι μια συλλογή πύου στη περιοχή . Ένα πρωκτικό απόστημα αναπτύσσεται συνήθως όταν ένας μικρός αδένας, ακριβώς μέσα στον τον πρωκτό μολύνεται με βακτήρια ή ξένα σώματα. 

Τα αποστήματα αντιμετωπίζονται  με τη χορήγηση αντιβιοτικών αλλά κυρίως  με τη χειρουργική διάνοιξη και παροχέτευση από τον χειρουργό.

Εάν ένα πρωκτικό απόστημα ανοίξει αυτόματα και δεν παροχετευτεί σωστά, τότε αυτό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε πρωκτικό συρίγγιο

 Ένα απόστημα δεν εξελίσσεται  πάντα σε συρίγγιο.
Περίπου το ήμισυ (50%) όλων των  πρωκτικών αποστημάτων θα εξελιχθεί σε συρίγγιο
.

 Άλλα αίτια μπορεί να είναι και εξωεντερικές εντοπίσεις ορισμένων νόσων του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn.

 Η διάγνωση βασίζεται στο ιατρικό ιστορικό και στη φυσική εξέταση. 

Σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις, όπως:

  • Πρωκτοσκόπιση

 •  Συριγγογραφία

 •  Μαγνητική τομογραφία (MRI)

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 Είναι πάντα χειρουργική. Η κύρια χειρουργική επέμβαση είναι η εκτομή του συριγγίου. Αν το συρίγγιο είναι σχετικά απλό, μπορεί ο ασθενής να πάει στο σπίτι του την ίδια ημέρα. Αν η πορεία του συριγγίου είναι ιδιαίτερα μεγάλη ή πολύπλοκη, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο νοσοκομείο για λίγες ημέρες.

Η εγχείρηση γίνεται με επισκληρίδιο αναισθησία, και αφαιρείται το συρίγγιο με ιδιαίτερη προσοχή στον σφιγκτηριακό μηχανισμό, να μην προξενηθεί βλάβη. Χρησιμοποιούμε στην ομάδα μας σχεδόν πάντα τα ραδιοκύματα (RF), προκειμένου να μειώσουμε στο ελάχιστο τον μετεγχειρητικό πόνο. Το τραύμα παραμένει μερικώς ανοικτό και επουλώνεται κατά δεύτερο σκοπό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν μια πλήρη αποκατάσταση μετά από δύο έως έξι εβδομάδες, αλλά αν το συρίγγιο ήταν ιδιαίτερα περίπλοκο, μπορεί να χρειαστούν μέχρι και οχτώ εβδομάδες για να επουλωθεί πλήρως.

 

 

Παθήσεις μαστού
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ
Πέτρα στην χολή
ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ
Youtube
Facebook