Κατηγορίες
Newsletter Περισσότερα
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΜΑΣΤΟΥ Ινοκυστική μαστοπάθεια Μικροαποτιτανώσεις Ιναδένωμα - Κύστη μαστού Καρκίνος μαστού Χειρουργός μαστού Μαστολόγος - Breast disease - ca Μαστού » ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΜΑΣΤΟΥ - Κακοήθης όγκος του Μαστού - Πρόληψη - Ιστολογικοί τύποι - Συμπτώματα - Διάγνωση - Θεραπεία » ΠΡΟΛΗΨΗ Καρκίνου Μαστού - Παράγοντες Κινδύνου - Προστατευτικοί Παράγοντες.

ΠΡΟΛΗΨΗ

 

Πρόληψη είναι τα μέτρα που λαμβάνονται για τη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης του καρκίνου (του μαστού).

Με την πρόληψη, μειώνεται
ο αριθμός των νέων κρουσμάτων καρκίνου σε ένα πληθυσμό, επομένως μειώνονται και οι θάνατοι που προκαλούνται από τον καρκίνο.
Για την αποφυγή νέων κρουσμάτων καρκίνου
του μαστού, εξετάζονται τόσο οι παράγοντες κινδύνου, όσο και οι προστατευτικοί παράγοντες.

Οτιδήποτε αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου (του μαστού), ονομάζεται παράγοντας κινδύνου, ενώ κάτι που μειώνει τις πιθανότητες για την ανάπτυξη του καρκίνου, ονομάζεται προστατευτικός παράγοντας.

Μερικοί παράγοντες κινδύνου για καρκίνο μπορούν να αποφευχθούν, αλλά πολλοί δεν μπορούν. Για παράδειγμα, τόσο το κάπνισμα όσο και η κληρονομικότητα είναι παράγοντες κινδύνου για ορισμένους τύπους καρκίνου, αλλά μόνο το κάπνισμα μπορεί να αποφευχθεί.

Η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή ανήκουν στους προστατευτικούς παράγοντες για ορισμένους τύπους καρκίνου.

Η αποφυγή των παραγόντων κινδύνου και η αύξηση των προστατευτικών παραγόντων μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο, αλλά δεν αποκλείουν την εμφάνιση του καρκίνου.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

Φύλο. Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να εμφανισθεί τόσο στούς άνδρες όσο και στις γυναίκες, όμως είναι πολύ πιο συχνός στις γυναίκες λόγω της κυκλικής επίδρασης των ορμονών τους στη διάρκεια της ζωής τους και την έμμηνο ρύση.

Ηλικία. Οι πιθανότητες να αναπτυχθεί καρκίνος του μαστού, μεγαλώνουν με την αύξηση της ηλικίας. Μέχρι την ηλικία των 40 ετών, 1 στις 217 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού, μέχρι την ηλικία των 60, 1 στις 24, μέχρι την ηλικία των 80 ετων, μία στις 10, ενώ 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού, στη διάρκεια της ζωής της. Σε μία πολυκατοικία δηλαδή που κατοικούν 8 γυναίκες, η μία θα αναπτύξη καρκίνο στη πορεία της ζωής της!
Για το λόγο αυτό η πρόληψη είναι πολύ σημαντική.

Προυπάρχων καρκίνος μαστού.
Εάν υπήρξε καρκίνος του μαστού στον ένα μαστό, εμφανίζουν 1% περίπου μεγαλύτερη πιθανότητα ανά έτος, να αναπτύξουν νέο καρκίνο στον άλλο μαστό ή στον θεραπευμένο.
Ορισμένες καλοήθεις παθήσεις του μαστού, επίσης, συνδέονται με έναν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο.

Οικογενειακό ιστορικό. Οι γυναίκες που έχουν μια μητέρα, αδελφή ή κόρη με καρκίνο του μαστού ή των ωοθηκών ή και των δύο, ή ακόμα και ένα πατέρα ή αδελφό με καρκίνο του μαστού, έχουν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Η ύπαρξη 2 συγγενών πρώτου βαθμού πενταπλασιάζει την πιθανότητα για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Γεννετική προδιάθεση. Ελαττώματα (μεταλλάξεις) σε ένα από τα πολλά γονίδια, ειδικά BRCA1 ή BRCA2, θα θέσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, καθώς και των ωοθηκών και άλλων μορφών καρκίνου.
Εάν ο καρκίνος του μαστού εκδηλώθηκε πριν την εμμηνόπαυση, εάν εμφανίσθηκε και στους δύο μαστούς ή εάν εκτός από καρκίνο του μαστού ανέπτυξε και καρκίνο των ωοθηκών, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ο καρκίνος να είναι αποτέλεσμα γεννετικής μετάλλαξης του BRCA1 ή του BRCA2 γονιδίου που μεταδόθηκε από τον γονέα ή αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης άλλων γονιδίων.

Πυκνό μαστικό ιστό. Οι γυναίκες με πυκνό μαστικό ιστό και έντονη ινοκυστική μαστοπάθεια όπως φαίνεται σε μια μαστογραφία, αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

Το υπερβολικό βάρος. Όσο περισσότερο ζυγίζουν οι γυναίκες από το κανονικό για την ηλικία και το ύψος τους βάρος, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού - ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση- και ιδιαίτερα αν το βάρος αποκτήθηκε ως ενήλικας.

Ορμόνες. Η μακροχρόνια έκθεση του οργανισμού μιας γυναίκας στις ωοθηκικές ορμόνες, επηρεάζει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού. Εάν η περίοδος ξεκινήσει πολύ νωρίς (10-12) και τελειώσει πολύ αργά (50-55), αν η γυναίκα δεν μείνει έγκυος, ή το πρώτο της παιδί το γέννησε πολύ μεγάλη (>35), η έκθεση στα οιστρογόνα είναι μεγαλύτερη και ο κίνδυνος για καρκίνο του μαστου επίσης μεγαλύτερος. Η λήψη υποκατάστατων ορμονών μετά την εμμηνόπαυση αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.
Γι αυτό και στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, βασικό φάρμακο θεωρούνται τα αντι-οιστρογόννα.

Αλκοόλ. Το κρασί, η μπύρα και τα δυνατά οινοπνευματώδη ποτά, αυξάνουν τη συγκέντρωση των οιστρογόνων στο αίμα και οτιδήποτε αυξάνει τη μακροχρόνια έκθεση στα οιστρογόννα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Σε μεγάλη Αμερικανική μελέτη που ασχολήθηκε με την κατανάλωση αλκοόλ επι εννέα χρόνια σε 490.000 άνδρες και γυναίκες, διαπίστωσε 30% αύξηση στους θανάτους από καρκίνο του μαστού μεταξύ των γυναικών που έπιναν τουλάχιστον ένα ποτό την ημέρα.

Φυλή
. Οι λευκές γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από ό, τι οι άλλες φυλές, αλλά οι μαύρες γυναίκες είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Ειδική Δίαιτα  πλούσια σε φρούτα και λαχανικά και χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη.

Βιταμίνη Α. Παίζει σημαντικό προστατευτικό ρόλο στον καρκίνο του μαστού, καθώς συμβάλει στην προστασία της μεμβράνης των κυττάρων, από τις επιβλαβείς δράσεις των ελεύθερων ριζών στο σώμα.

Τακτική σωματική άσκηση. Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα, ακόμα και όταν αρχίσει αργότερα, μειώνει τον συνολικό κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού τουλάχιστον κατά 10%. Το μόνο που χρειάζεται είναι η μέτρια άσκηση, όπως 30 λεπτά με τα πόδια πέντε ημέρες την εβδομάδα, προκειμένου να υπάρξει αυτό το προστατευτικό αποτέλεσμα.

Τακτικός μαστολογικός έλεγχος. Η πρώτη μαστογραφία γίνεται στα 35 έτη και εφ΄όσον δεν υπάρχουν ευρήματα, η επόμενη γίνεται στα 40 έτη και στη συνέχεια κάθε χρόνο. Εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ο έλεγχος ξεκινά από τα 25 έτη και συνεχίζει ανάλογα με τα ευρήματα. Μπορει να χρειαστεί συμπληρωματικά υπερηχογράφημα ή μαγνητική μαστογραφία ανάλογα με τα ευρήματα και την κρίση του ειδικού γιατρού.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παθήσεις μαστού
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ
Πέτρα στην χολή
ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ
Youtube
Facebook