Κατηγορίες
Newsletter Περισσότερα
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΠΡΩΚΤΟΥ - Αιμορροΐδες - longo - Hal rar - Ραγάς δακτυλίου - περ. Συρίγγιο - Κονδυλώματα - Καρκίνος πρωκτού » ΡΑΓΑΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ ΠΡΩΚΤΟΥ

 

ΡΑΓΑΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΥ

 

 

Ραγάς δακτυλίου του πρωκτού σημαίνει μία σχισμή ή εξέλκωση στο δέρμα του πρωκτού.

Το 90% εντοπίζεται στο οπίσθιο τμήμα της μέσης γραμμής ( 6η ώρα ) και μόνο το 10% στο πρόσθιο τμήμα (12η ώρα).

 

ΑΙΤΙΑ

 Στα  αίτια της ραγάδας του δακτυλίου αναφέρονται:

  1. Η δυσκοιλιότητα και οι συχνές κενώσεις με σκληρά κόπρανα, οι οποίες προκαλούν τραυματισμούς και εξελκώσεις.
  2. Οι συχνές διάρροιες και φλεγμονές  στην ορθοπρωκτική περιοχή.
  3. Το  άγχος το οποίο  μπορεί να  προκαλέσει σπασμό του έσω σφιγκτήρα του πρωκτού, αλλά και τις προϋποθέσεις για δημιουργία σχισμής στην περιοχή.
    Ο σπασμός δημιουργεί ισχαιμία στις  περιοχές του πρωκτού με φτωχή  αγγείωση, όπως είναι η 6η ώρα, και επομένως μπορεί εύκολα να δημιουργηθεί εξέλκωση, δηλαδή ραγάδα.
    Η φτωχή αγγείωση στην 6η ώρα μπορεί να εξηγήσει και  το μεγάλο ποσοστό εμφάνισης της ραγάδας (90%), στο συγκεκριμένο σημείο.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο πόνος είναι το κυριότερο σύμπτωμα , ο οποίος σε μερικούς ασθενείς επέρχεται 30΄- 60΄μετά την κένωση.
Οφείλεται κυρίως στον σπασμό του έσω σφιγκτήρα  που προκαλείται όταν κατά την κένωση τα κόπρανα ερεθίζουν την κοίτη της ραγάδας  που δεν είναι άλλη από τις μυϊκές ίνες του έσω σφιγκτήρα.
Η αιμορραγία με κόκκινο ζωηρό αίμα στο χαρτί ή σταγόνες στην τουαλέτα, καθώς  επίσης και ο κνησμός  είναι άλλα δύο συχνά συμπτώματα.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η οξεία ραγάδα ( πρόσφατη παρουσία και πρωτόγνωρα συμπτώματα), θεραπεύεται κατά 50% με συντηρητική θεραπεία, η οποία περιλαμβάνει αποφυγή της δυσκοιλιότητας και χρήση λουτρών του πρωκτού με απλά ζεστό νερό για 20 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα και μετά από κάθε κένωση, ενώ  οι φαρμακευτικές κρέμες είναι λιγότερο αποτελεσματικές.
Το υπόλοιπο 50% καταλήγει σε χρόνια ραγάδα, η οποία πρέπει αντιμετωπισθεί χειρουργικά, διαφορετικά ταλαιπωρεί συνεχώς τον ασθενή,  προσφέροντας του,  κακή ποιότητα ζωής.

Έτσι οι ραγάδες που συνεχίζουν να προκαλούν πόνο ή / και αιμορραγία (χρόνια ραγάς), πρέπει να αντιμετωπισθούν χειρουργικά.

Η εγχείρηση εκλογής σήμερα είναι η πλάγια σφιγκτηροτομή του έσω σφιγκτήρα η οποία γίνεται κατά προτίμηση στην 3η ώρα του δακτυλίου. Αυτό επιτρέπει τη λύση του σπασμού του έσω σφιγκτήρα, άρα και την καλύτερη αιμάτωση της περιοχής της ραγάδας (6η ώρα), άρα αφού η περιοχή αιματώνεται καλύτερα , επιτυγχάνεται έτσι και η επούλωσή της.
Η εγχείρηση είναι ανώδυνος, γίνεται συνήθως με επισκληρίδιο νάρκωση και ο/η ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα ή το πρωί της επομένης.

 

Παθήσεις μαστού
ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ
Πέτρα στην χολή
ΑΙΜΟΡΡΟΙΔΕΣ
Youtube
Facebook