Όταν υπάρχει δημόσια ασφαλιστική κάλυψη (ΕΟΠΥΥ, κλπ.):
Ό ΕΟΠΥΥ, βάσει του νέου κανονισμού, καλύπτει το 70% κάθε επέμβασης, σε τετράκλινο δωμάτιο.
Ο ασθενής επιβαρύνεται το υπόλοιπο 30%, συν τις αμοιβές των γιατρών.
Το συνολικό κόστος θα εξαρτηθεί επίσης από το είδος της επέμβασης, όπως επίσης και από το εάν ο ασθενής θελήσει αναβάθμιση θέσεως, π.χ. τρίκλινο, δίκλινο, μονόκλινο κλπ.
Όταν υπάρχει ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη:
Σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται πάντα από το είδος του συμβολαίου.
Αν υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια με κάλυψη 100%, τότε ο ασθενής δεν έχει καμία οικονομική επιβάρυνση. Δεν έρχεται σε καμία οικονομική συναλλαγή με τον γιατρό, ούτε με το Νοσοκομείο. Η ασφάλεια πληρώνει το Νοσοκομείο και τις αμοιβές των γιατρών. Οι γιατροί πληρώνονται από το Νοσοκομείο το ποσό που πληρώνει η ασφάλεια.
Αν υπάρχει με την ιδιωτική ασφάλεια μερική κάλυψη, συνήθως 80%, τότε το υπόλοιπο 20%, το επιβαρύνεται ο ασθενής. Αναλόγως όμως το συμβόλαιο και αν ταυτόχρονα έχει χρησιμοποιηθεί ο ΕΟΠΥΥ, μέχρι 20%, υπάρχει περίπτωση το ποσοστό αυτό, να το καλύψει ο ΕΟΠΥΥ. Σε περίπτωση μεγαλύτερης συμμετοχής (30%), τότε ο ΕΟΠΥΥ, μπορεί να καλύψει το 20% και το υπόλοιπο 10% ο ασθενής.
Όταν δεν υπάρχει ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη:
Αν δεν υπάρχει ιδιωτική ασφάλεια και χρησιμοποιείται μόνο ο ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν ειδικά πακέτα για κάθε επέμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία συζητά ο ασθενής με το γιατρό πριν το χειρουργείο.
Αν δεν υπάρχει ούτε ιδιωτική ασφάλεια ούτε ΕΟΠΥΥ, τότε η επέμβαση γίνεται εντελώς ιδιωτικά και όλα τα έξοδα τα επιβαρύνεται ο ασθενής. Και εδώ όμως υπάρχουν ειδικά πακέτα για ιδιώτες, τα οποία επίσης συζητά ο ασθενής με το γιατρό, πριν το χειρουργείο.
Συνήθως πάντως, το λογιστήριο, κάνει ευκολίες πληρωμής αν του ζητηθεί, με δόσεις σε πιστωτική κάρτα σε όλα τα πακέτα ή και συνναλλαγματικές στις ασφάλειες που πληρώνουν απολογιστικά, μέχρι να πληρώθούν από την ασφάλεια όλα τα έξοδα νοσηλείας, καθώς και οι αμοιβές των γιατρών .
Το κόστος της επέμβασης εξαρτάται από:
- το είδος της επέμβασης και επομένως την βαρύτητα του χειρουργείου.
- την χειρουργική τεχνική που επιλέγεται για να γίνει το χειρουργείο, (κλασσική, λαπαροσκοπική, ρομποτική ή επιβοηθούμενη μέθοδος).
- τη χρήση ή όχι ειδικών υλικών και εργαλείων, (όπως ψαλίδι υπερήχων, εργαλεία πολλαπλών ή μιας χρήσεως, αυτόματα συρραπτικά κτλ.).
- την διάρκεια νοσηλείας, και το σύνολο των απαραίτητων εργαστηριακών εξετάσεων.
- την αμοιβή του χειρουργού των συνεργατών και του αναισθησιολόγου.
- την ασφαλιστική κάλυψη του ασθενή (δημάσια ή ιδιωτική ασφάλιση ή χρήση και των δύο).