Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η μόλυνση από το βακτήριο Helicobacter pylori, το οποίο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 60% των περιπτώσεων.
Ορισμένοι τύποι H. pylori έχουν υψηλότερους κινδύνους από άλλους.
Το κάπνισμα, οι διαιτητικοί παράγοντες όπως τα λαχανικά τουρσί και η παχυσαρκία είναι άλλοι παράγοντες κινδύνου.
Περίπου 1% - 3% των περιπτώσεων οφείλονται σε γενετικά σύνδρομα που κληρονομήθηκαν από τους γονείς ενός ατόμου, όπως ο κληρονομικός διάχυτος γαστρικός καρκίνος.
Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου είναι γαστρικά καρκινώματα.
Τα λεμφώματα και οι μεσεγχυματικοί όγκοι μπορεί επίσης να αναπτυχθούν στο στομάχι.
Η διάγνωση του καρκίνου του στομάχου γίνεται συνήθως με βιοψία κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης.
Μια μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, όπως και η διακοπή του καπνίσματος. Υπάρχει προσωρινή απόδειξη ότι η θεραπεία του H. pylori μειώνει τον μελλοντικό κίνδυνο.
Εάν ο καρκίνος του στομάχου αντιμετωπιστεί έγκαιρα, πολλές περιπτώσεις μπορούν να θεραπευτούν.
Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν κάποιο συνδυασμό χειρουργικής επέμβασης, χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας και στοχοθετημένης θεραπείας.
Εάν ο γαστρικός καρκίνος διαγνωσθεί αργά, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι παρηγορική προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα συμπτώματα του ασθενούς.
Σε αυτές τις περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι συνήθως φτωχά, με συνολικό ποσοστό επιβίωσης κάτω του 10% παγκοσμίως .
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με γαστρικό καρκίνο, πάσχουν από προχωρημένη νόσο .
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η επιβίωση πενταετίας είναι 28% , ενώ στη Νότια Κορέα υπερβαίνει το 65%, λόγω αυξημένης πρόληψης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος του στομάχου είναι η πέμπτη κύρια αιτία καρκίνου και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο και αποτελεί το 7% των περιπτώσεων και το 9% των θανάτων.