Σε αυτή τη μορφή κήλης, η προβολή και η πρόπτωση του εντέρου ή του επίπλουν, εντοπίζεται στην περιοχή του ομφαλού (γνήσιες ομφαλοκήλες) ή γύρω από αυτόν ( παρομφαλικές κήλες, πιο συχνές ).
Αφορούν κυρίως πολύτοκες και παχύσαρκες γυναίκες, καθώς και παχύσαρκους άνδρες. Και σε αυτή τη μορφή κήλης υπάρχει μεγάλος κίνδυνος περίσφυξης.
Η θεραπεία εκλογής είναι η χειρουργική διόρθωσή της με πλέγμα ανοικτά ή λαπαροσκοπικά.
Στην ανοικτή μέθοδο μπορεί να δοθεί επισκληρίδειος αναισθησία.
Ποια τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης;
Ορισμένοι ασθενείς με ομφαλοκήλη, παρουσιάζουν συμπτώματα όπως ενοχλήσεις στο στομάχι και κοιλιακό άλγος.
Η τοπική διόγκωση στον ομφαλό ή στη περιοχή μεταξύ ομφαλού και στέρνου αντίστοιχα, που συνδυάζεται συχνά με ήπιο ή και εντονότερο πόνο, είναι τα κύρια συμπτώματα που μας οδηγούν στη διάγνωση της ομφαλοκήλης.
Η ομφαλοκήλη παρουσιάζεται συνήθως σαν μια διαταραχή της “εικόνας” του ομφαλού. Ο ασθενής διαπιστώνει ότι “κάτι” έχει αλλάξει στον ομφαλό του, ο οποίος έχει χάσει τη συνήθη και χαρακτηριστική μορφή του σαν “λακουβίτσα”, και έχει αντικατασταθεί από ένα μικρό ή μεγάλο φούσκωμα, το οποίο πολλές φορές, σε ύπτια θέση (ξαπλωμένος), μπορεί και να υποχωρεί.
Όταν η διόγκωση δεν υποχωρεί και είναι επώδυνη, τότε έχει επέλθει περίσφιξη και χρειάζεται επείγουσα αντιμετώπιση και άμεση ιατρική επέμβαση.
Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί κανείς, ότι μερικές φορές η ομφαλοκήλη, μπορεί να είναι ασυμπτωματική.
Ποιοι είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν ομφαλοκήλη;
Άτομα τα οποία είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν ομφαλοκήλη είναι :
- Άτομα με συγγενείς ανατομικές διαταραχές (γενετικοί παράγοντες)
- 'Ολα τα άτομα στα οποία μπορεί να αυξηθεί η ενδοκοιλιακή πίεση.
Αυτά για παράδειγμα είναι άτομα με παχυσαρκία, άτομα με χρόνιο βήχα ή δυσκοιλιότητα ή παρουσιάζουν αυξημένη σωματική κόπωση.
Επίσης, γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη , καθώς και αθλητές άρσης βαρών.
Πώς θεραπεύεται η ομφαλοκήλη ;
Η ομφαλοκήλη θεραπεύεται πάντοτε χειρουργικά, μιας και είναι μεγάλος ο κίνδυνος περίσφιξης. Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να γίνει είτε ανοικτά είτε λαπαροσκοπικά και σχεδόν πάντοτε τοποθετείται ειδικό πλέγμα ενίσχυσης του κοιλιακού τοιχώματος.
Στην ανοικτή μέθοδο, μπορεί να δοθεί επισκληρίδιος ή γενική αναισθησία στο ασθενή και να γίνει τομή στην κοιλιακή χώρα (συνήθως τομή «χαμόγελο»). Το πλέγμα τοποθετείται εκτός κοιλιάς κάτω από το υποδόριο, στη μυϊκή περιτονία ή προπεριτοναϊκά.
Στη λαπαροσκοπική μέθοδο, μέσω μικρότερων τομών, χρησιμοποιούνται ειδικά εργαλεία και οπτική κάμερα και τοποθετείται ειδικό ενδοκοιλιακό ενδοπεριτοναϊκό πλέγμα. Η αναισθησία είναι πάντοτε γενική.
Μετά το χειρουργείο συστήνεται στον ασθενή να χρησιμοποιεί μία ειδική μετεγχειρητική ζώνη κοιλίας για 20-30 ημέρες, ανάλογα τη μέθοδο και να αποφεύγει να σηκώνει βάρη. Επίσης να ακολουθεί ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
Η πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών για τον ασθενή μετεγχειρητικά είναι εξαιρετικά μικρή.
Video Λαπαροσκοπικής αντιμετώπισης ομφαλοκήλης
Φωτογραφίες ομφαλοκήλης
- Ομφαλοκήλη Ομφαλοκήλη
- Ομφαλοκήλη Ομφαλοκήλη
- Ομφαλοκήλη & Εγκυμοσύνη Ομφαλοκήλη & Εγκυμοσύνη
- Ομφαλοκήλη σε έμβρυο Ομφαλοκήλη σε έμβρυο
- Ομφαλοκήλη σε ενήλικες Ομφαλοκήλη σε ενήλικες
- Ομφαλοκήλη σε μωρά Ομφαλοκήλη σε μωρά
- Ομφαλοκήλη συμπτώματα Ομφαλοκήλη συμπτώματα
- Ομφαλοκήλη χειρουργείο Ομφαλοκήλη χειρουργείο
https://www.i-zouridakis.gr/%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%BA%CE%AE%CE%BB%CE%B5%CF%82/%CE%BF%CE%BC%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BA%CE%AE%CE%BB%CE%B7#sigProId2e8416144c
Δείτε επίσης..