Η έκκριση της θηλής είναι ένα συχνό εύρημα στις γυναίκες. Παρόλ' αυτά το 10% περίπου θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση, και μεταξύ αυτών το 10% θα βρεθεί να έχει κακοήθεια.
Το έκκριμα της θηλής, όταν υπάρχει, σχεδόν πάντα αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση και αποτελεί μια πρόσθετη πληροφορία χρήσιμη για τον ενδελεχή έλεγχο του μαστού και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου.
Τα χαρακτηριστικά του εκκρίματος που θα κρίνουν την περαιτέρω διερεύνηση και το πιθανό χειρουργείο είναι η ετερόπλευρη ή αμφοτερόπλευρη εμφάνιση, εάν είναι προκλητή ή αυτόματη, εάν προέρχεται από έναν ή περισσότερους πόρους, και τι σύσταση έχει, δηλαδή γαλακτώδες, πρασινόχρουν, κιτρινόχρουν, ορώδες, οροαιματηρό ή αιματηρό.
Η αυτόματη, ετερόπλευρη και μονοπορική έκκριση, με ορώδες, οροαιματηρό ή αιματηρό έκκριμα, είναι η πιο ύποπτη και χρειάζεται απαραιτήτως κυτταρολογική εξέταση.
Το παθολογικό υπόστρωμα στο οποίο μπορεί να οφείλεται το ύποπτο έκκριμα είναι:
- το ενδοπορικό θήλωμα κατά 40%-50%,
- οι ινοκυστικές αλλοιώσεις κατά 30%-40%,
- η πορεκτασία κατά 10%-20% και
- o καρκίνος < 5%.
Ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις όπως το γαλακτώδες έκκριμα , τα αίτια μπορεί να είναι ο θηλασμός, το προλακτίνωμα, ορμονικά σύνδρομα, φάρμακα κ.α.