Γαλακτόρροια είναι μία γαλακτώδης έκκριση των θηλών, που δεν σχετίζεται με την φυσιολογική παραγωγή γάλακτος λόγω θηλασμού. Η γαλακτόρροια από μόνη της δεν είναι μια ασθένεια, αλλά ένα σύμπτωμα.
Αν και αυτό συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες, γαλακτόρροια μπορεί να συμβεί και σε άνδρες και μερικές φορές ακόμη και σε βρέφη.
Τα συμπτώματα της Γαλακτόρροιας
Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την γαλακτόρροια είναι:
- Η συνεχής ή διαλείπουσα γαλακτώδης έκκριση των θηλών, χωρίς κανένα ίχνος αίματος.
- Αυτόματη ή προκλητή έκκριση των θηλών ετερόπλευρα ή άμφω.
- Απουσία ή ακανόνιστη έμμηνος ρύση.
- Πονοκέφαλοι ή προβλήματα όρασης.
Αιτίες της γαλακτόρροιας
Πιθανές αιτίες της γαλακτόρροιας είναι:
- Φάρμακα, όπως ορισμένα ηρεμιστικά, αντικαταθλιπτικά, αντυπερτασικά και αντισυλληπτικά χάπια.
- Τα αδενώματα της υπόφυσης (προλακτίνωμα) ή άλλες διαταραχές του αδένα.
- Η υπολειτουργία του θυρεοειδή (υποθυρεοειδισμός).
- Η χρόνια νεφρική νόσος.
- Η υπερβολική διέγερση του μαστού, η οποία μπορεί να σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα, τη συχνή αυτοεξέταση, ένα δερματικό εξάνθημα στο στήθος ή με την παρατεταμένη τριβή στα ρούχα.
- Νευρική βλάβη στο θωρακικό τοίχωμα μετά από χειρουργική επέμβαση στο στήθος, εγκαύματα ή άλλους τραυματισμούς.
- Χειρουργική επέμβαση νωτιαίου μυελού, μετά από τραυματισμό ή αφαίρεση όγκων.
- Μερικές φορές δεν υπάρχει μια αιτία για την γαλακτόρροια. Αυτό ονομάζεται ιδιοπαθής γαλακτόρροια, και μπορεί απλά να σημαίνει ότι ο μαστός σας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην προλακτίνη. Εάν έχετε αυξημένη ευαισθησία στην προλακτίνη, ακόμα και τα φυσιολογικά επίπεδα προλακτίνης μπορεί να οδηγήσουν σε γαλακτόρροια.
Το πιο συχνό αίτιο γαλακτόρροιας είναι η αυξημένη προλακτίνη στο αίμα, η οποία είναι υπεύθυνη για την παραγωγή γάλακτος (γαλουχία), όταν έχετε ένα μωρό. Η προλακτίνη (PRL) παράγεται από την υπόφυση, ένας αδένας στη βάση του εγκεφάλου, που εκκρίνει και ρυθμίζει πολλές ορμόνες. Η αυξημένη παραγωγή προλακτίνης θα μπορούσε να σχετίζεται με ένα αδένωμα της υπόφυσης.
Γαλακτόρροια στους άνδρες
Στους άνδρες, η γαλακτόρροια μπορεί να σχετίζεται με ανεπάρκεια τεστοστερόνης (ανδρική υπογοναδισμός) και συνήθως εμφανίζεται με διόγκωση του στήθους ή ευαισθησία (γυναικομαστία). Η στυτική δυσλειτουργία και η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, επίσης, σχετίζονται με ανεπάρκεια τεστοστερόνης.
Γαλακτόρροια σε νεογέννητα
Γαλακτόρροια συμβαίνει μερικές φορές στα νεογνά. Τα υψηλά ποσοστά οιστρογόνων στη μητέρα, διαπερνούν τον πλακούντα στο αίμα του μωρού. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διόγκωση του μαστού του μωρού, η οποία μπορεί να συνδέεται με μια γαλακτώδη έκκριση των θηλών.
Εάν το έκκριμα είναι αιματηρό, κίτρινο ή διαυγές και προέρχεται από ένα πόρο, τότε απαιτεται επείγουσα ιατρική αξιολόγηση, διότι μπορεί να είναι ένα σημάδι μιας υποκείμενης κακοήθειας του μαστού.