Μιλώντας για καλοήθεις όγκους του μαστού εννοούμε βεβαίως τα ιναδενώματα καθώς και τις κύστεις του μαστού.
Τα ιναδενώματα του μαστού παρουσιάζονται συχνότερα σε νεαρές ηλικίες και όταν διαγιγνώσκονται καλό είναι να αφαιρούνται, διότι έχουν την τάση να μεγαλώνουν κάποιες φορές ανεξέλεκτα, παρ΄όλο που δεν είναι καρκίνος, δημιουργώντας τα γιγαντοΐναδενώματα.
Τα ιναδενώματα δεν εξαλλάσονται σχεδόν ποτέ σε κακοήθεια, γι΄αυτό μπορούν και να παρακολουθηθούν, αρκεί φυσικά να έχει γίνει σωστή διάγνωση.
Αυτή μπορεί να τεθεί μόνο απο τον ειδικό γιατρό, τόσο από τους απεικονιστικούς τους χαρακτήρες (Μαστογραφία και υπερηχογράφημα), όσο και από την βιοψία δια βελόνης (FNA).
Οι κύστεις του μαστού θεωρούνται άνευ σπουδαιότητος, όσον αφορά την κακοήθειά τους. Χρειάζεται βέβαια και εδώ προσοχή διότι μια μικρή μερίδα κύστεων περικλείουν καρκίνο στο εσωτερικό τους.
Αν υπερηχογραφικά παρουσιάζουν "ηχογεννές" περιεχόμενο, ή είναι διαμέτρου πάνω από 2 εκατοστά τότε απαραιτήτως χρειάζονται παρακέντηση.
Το υγρό συνήθως πάντα αποστέλλεται για κυτταρολογική εξέταση, προκειμένου να αποκλεισθεί καοήθεια.
Επίσης αν είναι καλοήθεια στην κυτταρολογική εξέταση, αλλά ξαναγεμίσουν σε διάμετρο πάλι πάνω από 2 εκατοστά και για τρίτη φορά, τότε χρειάζονται χειρουργική αφαίρεση.