Η Μασταλγία, θεωρείται περισσότερο σύμπτωμα παρά πάθηση. Είναι πολύ συχνή στην παραγωγική φάση της γυναίκας, σε ποσοστό 70% και πολύ σπάνια θεωρείται πρωταρχική εκδήλωση κακοήθειας.
Η μασταλγία διακρίνεται:
- στην φυσιολογική μασταλγία
- στην δευτεροπαθή μασταλγία
- στην κυκλική μασταλγία και
- στην μή κυκλική μασταλγία
Φυσιολογική μασταλγία
Η φυσιολογική μασταλγία είναι η μασταλγία πριν την έμμηνο ρύση ή προεμμηνορυσιακή και στην κύηση.
Δευτεροπαθής μασταλγία
Η δευτεροπαθής μασταλγία μπορεί να οφείλεται ή σε αίτια του μαστού.Τέτοια είναι η φλεγμονή, το απόστημα, η υποθηλαία πορεκτασία, ο τραυματισμός, το αιμάτωμα, η μετεγχειρητική μασταλγία, ή σε εξωμαστικά αίτια, όπως η Νόσος Tietze (οστεοχονδρίτιδα στην περιοχή συνένωσης πλευρών - στέρνου), η εξωγενής λήψη οιστρογόνων, η γυναικομαστία στους άνδρες, η μυαλγία, και η αντανάκλαση του πόνου από άλλα αίτια με πρωτοπαθή εστία εκτός μαστού, όπως καρδιολογικά ή πνευμονολογικά.
Κυκλική μασταλγία
Η κυκλική μασταλγία είναι η πιο συχνή και παρατηρείται στα 2/3 των γυναικών με μασταλγία.
Όπως και η μή κυκλική μασταλγία, δεν έχει εμφανή φυσιολογικά ή παθολογικά αίτια.
Συνήθως οι γυναίκες αυτές ειναι ηλικίας 30-40 ετών και ο πόνος τους εντοπίζεται κυρίως στα άνω έξω τεταρτημόρια και στους δύο μαστούς.
Τα αίτια θα μπορούσαν να είναι ορμονικά ( αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων και μειωμένα προγεστερόνης, αύξηση προλακτίνης και θυρεοειδικών ορμονών), αλλά και λόγω ψυχιατρικών διαταραχών.
Έχει επιπτώσεις στη σωματική και σεξουαλική ζωή των γυναικών σε ποσοστο 30-40%.
Μη κυκλική μασταλγία
Μη κυκλική μασταλγία. Είναι λιγώτερο συχνή, περίπου 30% και δεν έχει σχέση με την έμμηνο ρύση. Εντοπίζεται κυρίως στόν ένα μαστό και σε μεγαλύτερες ηλικίες, συνήθως 40-50 ετών. Στα πιθανότερα αίτια κατατάσεται η ειδική κατασκευή του μαστού.
Θεραπεία για τη μασταλγία
Η θεραπεία της μασταλγίας είναι συνήθως συντηρητική.Το 85% θεραπεύεται με ψυχολογική υποστήριξη και τη διαβεβαίωση οτι δεν είναι καρκίνος. Άλλοτε με χορήγηση κυρίως αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων και κυρίως στις περιπτώσεις που συνυπάρχει ινοκυστική μαστοπάθεια, η διακοπή του καπνίσματος, του καφέ , τσάϊ και σοκολάτας φαίνεται να συμβάλει θετικά στη μείωση του πόνου. Σε κάποιες περιπτώσεις χορηγούνται πιο ειδικά φάρμακα όπως είναι η ταμοξιφαίνη, η νταναζόλη κ.α. ειδικά όταν πρόκειται σε αποδεδειγμένα ορμονικά αίτια. Επίσης η Vit E, Vit B1 και διουρητικά μπορούν να συμβάλουν θετικά στην αντιμετώπιση του πόνου.