Η Αχαλασία Οισοφάγου είναι μια σπάνια διαταραχή της κινητικότητας του οισοφάγου, κατά την οποία δεν δημιουργείται χάλαση στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου κατά την κατάποση, λόγω έλλειψης περισταλτισμού, με αποτέλεσμα μεγάλη δυσκολία στη κατάποση της στερεάς τροφής, αλλά και των υγρών. Παρά την σπάνια εμφάνιση της, (1 άτομο στα 10000), τα τελευταία χρόνια τείνει να αυξάνεται παγκοσμίως, κυρίως σε ενήλικες άνδρες και παιδιά.
Ανατομία και παθοφυσιολογία του Οισοφάγου
Μέρος του οισοφάγου είναι ο οισοφαγικός σφιγκτήρας, ο οποίος αποτελείται από τον Άνω Οισοφαγικό Σφιγκτήρα και τον Κάτω Οισοφαγικό Σφιγκτήρα. Ο οισοφαγικός σφιγκτήρας έχει την ιδιότητα να δημιουργεί πιέσεις, οι οποίες παροδικά μειώνονται με την ύπαρξη και δίοδο της τροφής. Οι σφιγκτήρες αποτελούνται από διεγερτικούς και ανασταλτικούς νευρώνες. Όταν ερεθίζονται οι ανασταλτικοί νευρώνες και επικρατούν των διεγερτικών ερεθισμάτων, δημιουργείται η χάλαση του οισοφάγου. Η αχαλασία είναι το αντίθετο της χάλασης. Επικρατούν κυρίως οι διεγερτικοί νευρώνες έναντι των ανασταλτικών, προκαλώντας συνεχόμενο σπασμό με αναποτελεσματικές κινήσεις του οισοφάγου, δυσλειτουργία που λέγεται αχαλασία.
Τα Συμπτώματα της Αχαλασίας του Οισοφάγου
Μεταξύ άλλων το βασικότερο σύμπτωμα της αχαλασίας του οισοφάγου είναι η δυσφαγία, δηλαδή η δυσκολία έως και αδυναμία της κατάποσης στερεάς τροφής κατά κύριο λόγο, ενώ σε προχωρημένες περιπτώσεις, η αδυναμία αυτή συναντάται και σε υγρά. Ακόμη, ο έντονος πόνος στο στήθος και το λαιμό και η δύσοσμη αναπνοή εξαιτίας των συχνών εμέτων. Τέλος, σε μακροχρόνιες καταστάσεις, παρατηρείται απώλεια βάρους και απροθυμία του ασθενή για φαγητό.
Διάγνωση Αχαλασίας του Οισοφάγου
Η διάγνωση της αχαλασίας του οισοφάγου γίνεται κατά κύριο λόγο με τρεις τρόπους.
- Ενδοσκόπηση – Γαστροσκόπηση: Είναι μια εξέταση, η οποία σε αυτή τη πάθηση, έχει μία σχετική δυσκολία, λόγω της αντίστασης που προβάλλεται κατά την είσοδο του ενδοσκοπίου, αλλά είναι απαραίτητη.
- Ακτινοσκόπηση με βαριούχο γεύμα: Ο εξεταζόμενος καταναλώνει ένα γεύμα, λαμβάνοντας παράλληλα ένα βαριούχο υγρό χαμηλής πυκνότητας. Η αξιολόγηση γίνεται μέσω ακτινολογικής παρακολούθησης.
- Μανομετρία οισοφάγου: Πρόκειται για την πιο ακριβή μέθοδος διάγνωσης και παρέχει μεγάλο όγκο πληροφοριών στον ιατρό. Ουσιαστικά τοποθετείται στον ασθενή ένα πολύ λεπτό καλώδιο, το οποίο μετράει τις πιέσεις που ασκούνται στον οισοφάγο κατά τη διάρκεια μιας μέρας.
Μέθοδοι Θεραπείας της Αχαλασίας Οισοφάγου
Η αχαλασία του οισοφάγου αντιμετωπίζεται οριστικά με χειρουργική επέμβαση, η οποία θα αναλυθεί εκτενώς. Ωστόσο ως μέθοδοι συντηρητικής θεραπείας, συνταγογραφούνται προσωρινά από τους γαστρεντερολόγους, ειδικά φάρμακα. Απόλυτη ένδειξη χειρουργικής αντιμετώπισης είναι τα έντονα συμπτώματα εμέτων και απώλειας βάρους.
Χειρουργική Αντιμετώπιση της Αχαλασίας Οισοφάγου
Η χειρουργική αντιμετώπιση της αχαλασίας οισοφάγου είναι η οριστική λύση για τον ασθενή. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται σήμερα σε έμπειρα χέρια με ασφάλεια λαπαροσκοπικά, ανώδυνα και σχετικά αναίμακτα. Ο ασθενής υπόκειται σε γενική αναισθησία και ο χειρουργός με τα κατάλληλα εργαλεία, έχοντας κάνει μικρές τομές στην κοιλιακή περιοχή του ασθενούς, βάζει λεπτά σωληνάκια με κάμερες. Έτσι η επέμβαση εξελίσσεται παρακολουθώντας στο monitor. Η μέθοδος λέγεται μυοτομή κατά Heller, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται μερική πρόσθια θολοπλαστική, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος παλινδρόμησης τροφής μετά το χειρουργείο.
Πλεονεκτήματα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής
Τα πλεονεκτήματα της Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής είναι σημαντικά και για τον ασθενή αλλά και για τον χειρουργό, αφού του επιτρέπει να βλέπει με μεγάλη λεπτομέρεια κάθε κίνηση που πραγματοποιεί.
Για το ασθενή, τα πλεονεκτήματα είναι:
- Έλλειψη χειρουργικής τομής
- Μειωμένο προεγχειρητικό άγχος
- Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος
- Μειωμένος χρόνος νοσηλείας
- Καλό αισθητικό αποτέλεσμα
- Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές