Η αιμορραγία πρωκτού ή πρωκτορραγία, αναφέρεται στις καταστάσεις εκείνες στις οποίες ο ασθενής παρατηρεί αίμα στα κόπρανα ή στο χαρτί τουαλέτας, ή στο εσώρουχο ή κατευθείαν τρεχτό στη τουαλέτα, πριν ή μετά την κένωση.
Το χρώμα του αίματος έχει μεγάλη σημασία. Μπορεί να είναι σκούρο ή μαύρο σαν πίσσα ή να είναι ζωηρό κόκκινο.
Στην πρώτη περίπτωση, το αίμα είναι αναμεμιγμένο με κόπρανα και εμφανίζεται με τη μορφή διάρροιας (μέλαινες κενώσεις), επειδή η εστία της αιμορραγίας είναι αρκετά ψηλά στο έντερο, πολλές φορές και στο στομάχι ( π.χ. γαστρορραγία ), ενώ στη δεύτερη , το αίμα είναι ζωηρό κόκκινο, επειδή η εστία της αιμορραγίας είναι πολύ χαμηλά (π.χ. Αιμορροΐδες).
Η ποσότητα του αίματος έχει επίσης μεγάλη σημασία.
Σε περίπτωση που το αίμα εμφανίζεται σε μεγάλη ποσότητα, είτε σκούρο σαν πίσσα με τη μορφή διάρροιας (μέλαινες κενώσεις), είτε ζωηρό κόκκινο στη τουαλέτα που δεν σταματάει, και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να επικοινωνήσουμε επειγόντως με το γιατρό μας ή να επισκεφθούμε τα επείγοντα Νοσοκομείου, για υποστηρικτική αγωγή και περαιτέρω έλεγχο.
Η αιμορραγία του πρωκτού μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων διαφορετικών αιτιών.
Οι συχνότερες αιτίες αιμορραγίας του πρωκτού, όταν τα αίμα είναι ζωηρό κόκκινο, είναι οι αιμορροΐδες, εσωτερικές ή εξωτερικές, η ραγάς δακτυλίου και τα περιεδρικά συρίγγια του πρωκτού, ενώ η γαστρορραγία και οι αγγειοδυσπλασίες, όταν έχουμε μέλαινες κενώσεις.
Λιγότερο συχνές αιτίες της αιμορραγίας του πρωκτού, αλλά πιο σοβαρές για την υγεία του πάσχοντος, είναι οι εντερικοί πολύποδες και ο καρκίνος σε κάποιο σημείο του πεπτικού σωλήνα.
Συνοπτικά οι συχνότερες αιτίες εμφάνισης αιμορραγίας πρωκτού είναι:
- Ραγάς Δακτυλίου Πρωκτού
- Αιμορροΐδες
- Πολύποδες παχέος εντέρου
- Καρκίνος παχέος εντέρου
- Καρκίνος πρωκτού
- Περιεδρικά συρίγγια
- Γαστρορραγία
- Αγγειοδυσπλασίες του πεπτικού σωλήνα
- Ελκώδης κολίτις
- Νοσος του Crohn
Πώς γίνεται η διάγνωση για το αίτιο της αιμορραγίας του πρωκτού;
Η διάγνωση για το αίτιο της αιμορραγίας του πρωκτού γίνεται από τον χειρουργό – ιατρό. Ο χειρουργός – ιατρός αρχικά θα πρέπει να διερευνήσει το ιστορικό του ασθενούς και να αξιολογήσει τα λεγόμενά του και το «χρώμα» του αίματος.
Πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα για τη κατάσταση του ασθενούς, θα δώσει η αντικειμενική (οπτική) εξέταση της περιπρωκτικής περιοχής, η οποία θα αναδείξει την ύπαρξη ή μη αιμορροϊδοπάθειας, ραγάδας δακτυλίου, περιεδρικών συριγγίων ή άλλης βλάβης της περιοχής.
Η δακτυλική εξέταση αποτελεί απαραίτητη εξέταση για τον έλεγχο των παθήσεων του πρωκτού και την ανεύρεση ή μη ψηλαφητών ευρημάτων της περιοχής, όπως αιμορροϊδικοί όζοι ή ενός αιμορραγούντος πολύποδα. Στατιστικά το 39% των καρκίνων του παχέος εντέρου ανευρίσκεται στο ορθό, πράγμα που επιβεβαιώνει πόσο σημαντική είναι η δακτυλική εξέταση.
Η σημαντικότερη όμως εξέταση για τη διάγνωση της αιτίας της πρωκτορραγίας, είναι η επείγουσα κολονοσκόπηση. Στην προγραμματισμένη κολονοσκόπηση, είναι απαραίτητος ο καλός καθαρισμός του παχέος εντέρου από κόπρανα, ώστε να είναι ορατές οι πιθανές βλάβες του εντέρου.
Πρόληψη αιμορραγίας πρωκτού
Η πρόληψη αιμορραγίας πρωκτού, είναι ανάλογη με την πρόληψη όλων των ενδεχόμενων αιτιών εμφάνισης. Γενικά, η υγιεινή διατροφή και εισαγωγή στη διατροφή μας φυτικών ινών, όπως φρούτα και λαχανικά, συμβάλει στη σωστή λειτουργία του εντέρου. Η καθημερινή πλύση της περιοχής , καθώς και η εξάλειψη χρήσης του χαρτιού τουαλέτας, λειτουργεί πολλές φορές σαν θεραπεία πολλών παθήσεων της περιοχής και ιδιαίτερα των αιμορροΐδων.
Στα πρώτα δείγματα εμφάνισης μικρής ποσότητας αίματος στα κόπρανα ή τη τουαλέτα ή στο εσώρουχο, ο ασθενής οφείλει να επισκεφτεί τον χειρουργό για να διαγνωστεί και να προληφθεί η εξέλιξη.
Αιμορροίδες με Laser