Slider

Αιμορροΐδες

Η αιμορροϊδική νόσος είναι από τις πιο συχνές παθήσεις του πρωκτού. Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού έχει αιμορροΐδική νόσο, μετά την ηλικία των τριάντα χρόνων.

Αιμορροΐδες

Η συχνότητα εμφάνισης είναι ίδια και για τα δύο φύλα.

Η ακριβής αιτία της αιμορροϊδικής νόσου είναι ακόμα άγνωστη.

Συμβάλουν στην εμφάνισή της, η ορθοστασία, η ηλικία, η χρόνια δυσκοιλιότητα ή διάρροια, η εγκυμοσύνη, η κληρονομικότητα, η υπερβολική χρήση καθαρτικών ή τα συχνά κλύσματα

Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες φλέβες της περιοχής του πρωκτικού σωλήνα, οι οποίες δημιουργούν τα λεγόμενα φλεβικά πλέγματα και τα οποία καλυπτώμενα με το εσωτερικό περίβλημα του πρωκτού δηλαδή τον βλεννογόνο, σχηματίζουν επιπροβολές σαν "μαξιλαράκια".

Τα "μαξιλαράκια" αυτά υπάρχουν φυσιολογικά στα υγιή άτομα, σε υψηλότερη όμως ανατομική θέση εντός του πρωκτού, έχοντας δύο κύριες λειτουργίες:

Πρώτον, την ομαλή διάβαση των κοπράνων χωρίς τραυματισμούς μέσω του πρωκτικού σωλήνα και,

Δεύτερον, την λειτουργία τους σαν βαλβίδες, συμβάλλοντας στον ασφαλή έλεγχο της αυτόματης αποβολής αερίων και κοπράνων.

Οι αιμορροΐδες όταν γίνονται παθολογικές (αιμορροϊδοπάθεια), σημαίνει ότι χαλαρώνουν οι ιστοί που στηρίζουν τα αιμορροϊδικά φλεβικά πλέγματα, τα οποία προπίπτουν, χάνουν δηλαδή την φυσιολογική τους θέση και κατεβαίνουν προς τα κάτω (πρόπτωση), αυξάνοντας την πίεση στο εσωτερικό των φλεβών.

Αυτό έχει σαν συνέπεια την εμφάνιση διατεταμένων φλεβών με λεπτά και εύθραυστα τοιχώματα, προκαλώντας τα συμπτώματα της αιμορροϊδικής νόσου.

Τα περισσότερα από τα συμπτώματα αυτά έχουν σχέση με τη σοβαρότητα της πρόπτωσης. Συνήθως, τα πρώτα σημάδια της νόσου είναι φαγούρα στον πρωκτό και ένα συναίσθημα βάρους στην πρωκτική περιοχή.

Συμπτώματα των αιμορροΐδων

Σε επιδείνωση του προβλήματος παρουσιάζονται μια σειρά από άλλα συμπτώματα όπως:

 • Ακούσια απώλεια των υγρών και των αερίων
 • Απώλεια αίματος. Η συνεχής απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει αναιμία.
 • Πόνος.
 • Φαγούρα και κάψιμο. Η πρόπτωση του ορθού προκαλεί μια συνεχή έκκριση που ερεθίζει τον πρωκτό και μπορεί να προκαλέσει ξεσπάσματα μόλυνσης της περιοχής.
 • Αίσθηση ότι δεν υπάρχει πλήρης αφόδευση.
 • αίσθηση ξένου σώματος στον πρωκτό.
 • Αίσθηση βάρους και δυσφορίας στην πρωκτική περιοχή.
 • Ψηλαφητή διόγκωση έξω από τον πρωκτό. Ο πόνος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αρκετά ισχυρός.

Ταξινόμηση της αιμορροϊδικής νόσου

Η αιμορροϊδική νόσος ταξινομείται σε τέσσερα στάδια, ανάλογα με τη θέση τους:

 • Στάδιο Ι. Είναι η κατάσταση ακριβώς μετά τις κανονικές αιμορροΐδες. Αυτές βρίσκονται εξολοκλήρου εντός του πρωκτικού σωλήνα. Μπορεί μερικές φορές να αιμορραγούν, αλλά δεν προκαλούν πόνο ή άλλες ενοχλήσεις.
 • Στάδιο II. Οι αιμορροΐδες είναι διογκωμένες με αίμα. Σε αυτό το στάδιο έχουν την τάση να εγκαταλείπουν το πρωκτικό κανάλι κατά τη διάρκεια της εκκένωσης, ειδικά με σκληρά κόπρανα και να επανέρχονται αυτόματα στο τέλος της αφόδευσης.
 • Στάδιο IIΙ. Η πρόπτωση των αιμορροΐδων είναι προφανής και συχνά βρίσκονται έξω από τον πρωκτό. Ο ασθενής τις επαναφέρει στη θέση τους με το χέρι.
 • Στάδιο IV. Η πρόπτωση των αιμορροΐδων είναι συνεχής και μόνιμα έξω από τον πρωκτό. Ακόμα και η επανατοποθέτηση είναι προσωρινή, διότι βγαίνουν ξανά έξω, έχοντας όλα τα επώδυνα συμπτώματα της αιμορροϊδικής νόσου, όπως αιμορραγία, οίδημα, κάψιμο, κνησμό, και άλλους ερεθισμούς.

Η θεραπεία των αιμορροΐδων

Η συντηρητική θεραπεία των αιμορροΐδων και η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βελτιώσει προσωρινά τα συμπτώματα των αιμορροΐδων, αλλά δεν αποτελεί ριζική θεραπεία.

Ο μόνος τρόπος για να εξαλειφθεί το πρόβλημα ριζικά, είναι η χειρουργική τους αντιμετώπιση .

Χειρουργικές μέθοδοι κατά των αιμορροΐδων

Οι κυριότερες χειρουργικές μέθοδοι είναι:

1. Η μέθοδος Milligan-Morgan: εκτομή των αιμορροΐδων, χωρίς συρραφή των ελλειμμάτων, (ανοικτή μέθοδος). Σήμερα χρησιμοποιείται με το ψαλίδι υπερήχων για ελαχιστοποίηση της διεγχειρητικής και μετεγχειρητικής αιμορρογίας και την εξάλλειψη του μετεγχειρητικού πόνου. Έχει απόλυτη ένδειξη σε υποτροπές και αιμορροϊδοπάθεια 4ου βαθμού. Ποσοστά υποτροπής 1-5%.

2. H μέθοδος Ferguson: εκτομή των αιμορροΐδων, με συρραφή των ελλειμμάτων, (κλειστή μέθοδος, τείνει να εξαφανιστεί).

3. Η μέθοδος Hal- Rar: απολίνωση των αιμορροϊδικών αγγείων με χρήση υπερήχων. Η πλέον σύγχρονη μέθοδος. Η μόνη μέθοδος που δεν αφαιρείται τίποτα, άρα δεν υπάρχουν πληγές. Άμεση επαναφορά στη καθημερινότητα. Ποσοστά υποτροπής 10-15%.

4. Η μέθοδος Longo: Είναι μέθοδος αναίμακτη, ανώδυνη και σύγχρονη μέθοδος. Μέχρι 3ου βαθμού αιμορροϊδοπάθεια. Ποσοστά υποτροπής 5-10%.

Αιμοροϊδεκτομή κατά Longo

Σκοπός της μεθόδου είναι η πλήρης αποκατάσταση του προβλήματος των αιμορροΐδων , χωρίς να έχουμε αιμορραγικές πληγές στην περιοχή και με το λιγότερο δυνατό πόνο.

Η εφαρμογή της μεθόδου επιτρέπει την εξάλειψη της πρόπτωσης του πρωκτού και την επαναφορά των αιμορροΐδων στη φυσιολογική τους θέση, εντός δηλαδή του πρωκτικού σωλήνα και όχι την χειρουργική εκτομής τους, όπως γινόταν με την παλιά επώδυνη μέθοδο.

Δηλαδή, γίνεται κατά κάποιο τρόπο ένα «λίφτινγκ» της πρόπτωσης του βλεννογόνου του πρωκτού και επιστροφή του σε μια φυσιολογική κατάσταση.

Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται δύο στόχοι:

Ο ένας είναι ότι εξαλείφονται οριστικά η πρόπτωση και οι αιμορροΐδες έξω από τον πρωκτικό δακτύλιο και ο δεύτερος ότι αποκαθίσταται πλήρως η φλεβική κυκλοφορία της περιοχής, με την επαναφορά των αιμορροΐδων στη φυσιολογική τους θέση, χωρίς να έχουμε αιμορραγία και προπάντων χωρίς να έχουμε πληγές στην περιοχή.

Η επέμβαση κατά Longo, γίνεται με επισκληρίδιο ή ραχιαία αναισθησία και διαρκεί κατά μέσο όρο 20-25 λεπτά, έναντι 40-50 λεπτά που απαιτούνται στην παραδοσιακή αιμορροϊδεκτομή κατά Milligan-Morgan.

Χρειάζεται μόνο μία ημέρα νοσηλείας, ενώ για μια κλασική αιμορροϊδεκτομή ένας ασθενής μπορεί να παραμείνει στο νοσοκομείο έως και 5 ημέρες.

Η εγχείρηση εκτελείται μέσα στον πρωκτικό σωλήνα, σε περιοχές που δεν υπάρχουν νευρικές απολήξεις, (άρα δεν υπάρχει πόνος) και συγκεκριμένα 2 εκατοστά άνωθεν της οδοντωτής γραμμής, όπως φαίνεται παρακάτω, και χωρίς, όπως προανέφερα, να δημιουργηθούν εξωτερικά ανοικτά τραύματα, χωρίς δηλαδή πληγές!.

Αυτό γίνεται εφικτό χάρη σε ένα νέο χειρουργικό εργαλείο που ονομάζεται "Συρραπτικό PPH", το οποίο επιτυγχάνει την εκτομή περιμετρικά 2 εκατοστά περίπου του εσωτερικού περιβλήματος του εντέρου (βλεννογόνος) και ταυτόχρονα, τη συρραφή του υγιούς βλεννογόνου.

επέμβαση κατά Longo

Με αυτό τον τρόπο ο πόνος περιορίζεται στο ελάχιστο (περίπου 80% λιγότερο από τις συνήθεις τεχνικές), πράγμα πολύ σημαντικό για τον ασθενή. Το υπόλοιπο 20% αντιμετωπίζεται πλήρως με παυσίπονα, κυρίως για τις πρώτες 3 ημέρες.

Δεν γίνεται διαστολή του δακτυλίου με συνοδές κακώσεις του πρωκτού, ούτε χρειάζεται επιπωματισμός με γάζες ή σφουγγάρια (!) εντός του πρωκτού, όπως σε άλλες παλαιότερες μεθόδους.

επέμβαση κατά Longo

Το αποτέλεσμα είναι θεαματικό εφόσον επιτυγχάνεται η επαναφορά των αιμορροΐδων στην φυσιολογική τους θέση, "μαξιλαράκια", και ταυτόχρονα εξαλείφεται η πρόπτωση χωρίς να έχουμε πληγές στην περιοχή του πρωκτού.

Επίσης αποκόπτεται η αιματική ροή από τα άνω αιμορροϊδικά αγγεία, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουμε την αιματική αποσυμφόρηση της περιοχής και τη διακοπή της αιμορραγίας.

επέμβαση κατά Longo

Ο ασθενής άμεσα μετεγχειρητικά φέρει μόνο εξωτερικές γάζες.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας του χειρουργείου, σηκώνεται και κυκλοφορεί, σιτίζεται και δύναται να ενεργείται κανονικά χωρίς πόνο, αμέσως από την επομένη.

Ο πόνος του οφείλεται κυρίως στους χειρισμούς, είναι ελεγχόμενος πλήρως με παυσίπονα και διαρκεί 3-4 ημέρες.

Νέα μέθοδος αντιμετώπισης των αιμορροΐδων κατά HAL-RAR

Με στόχο την ελαχιστοποίηση, έως και εξαφάνιση του πόνου κατά την χειρουργική θεραπεία, κάτι που όπως είναι φυσικό φοβίζει και αποθαρρύνει τους ασθενείς ακόμα και το να ζητήσουν ιατρική βοήθεια, αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία και εξελίχθηκε στην Ευρώπη (Αυστρία), μια νέα ελάχιστα επεμβατική και ανώδυνη τεχνική χωρίς γενική αναισθησία, τομές και πόνο.

Η επέμβαση χρησιμοποιεί ειδική συσκευή υπερήχων, η οποία είναι εύκολη, σύντομη και απολύτως ασφαλής για τον ασθενή σε σχέση με τις μέχρι σήμερα εφαρμοζόμενες μεθόδους. Με την ειδική συσκευή των υπερήχων εντοπίζουμε με ακρίβεια τις θέσεις των αιμορροϊδικών αρτηριών και σταματούμε την παροχή αίματος στις αιμορροΐδες, τοποθετώντας μερικά εσωτερικά ράμματα.

Με τον τρόπο αυτό σταματά η τροφοδοσία των αιμορροΐδων με αίμα και αποτέλεσμα αυτού είναι η συρρίκνωση τους σε 4-6 εβδομάδες μετά την επέμβαση..!

Επίσης η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοσθεί και σε ασθενείς με προσπίπτοντα βλεννογόνο του ορθού (τεχνική RAR). Η μέθοδος έχει εφαρμοσθεί ήδη με μεγάλη επιτυχία στην αιμορραγία από εσωτερικές η εξωτερικές αιμορροΐδες.

Ο πόνος είναι ελάχιστος έως ανύπαρκτος, η επέμβαση διαρκεί περίπου μισή ώρα κατά μέσο όρο και ο ασθενής μετά από λίγες ώρες σηκώνεται να περπατήσει και υπό την έγκριση του θεράποντος ιατρού του να πάρει εξιτήριο. Τα αποτελέσματα της πρώτης 5ετίας εφαρμογής της μεθόδου και στην χώρα μας είναι άριστα.

Τα πλεονεκτήματα των υπερήχων

Τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα της νεότερης τεχνικής με υπερήχους HAL-RAR είναι:

 1. Ελάχιστα επεμβατική τεχνική.
 2. Δεν γίνονται τομές στο δέρμα.
 3. Δεν δημιουργούνται νεκρώσεις στους ιστούς.
 4. Είναι ακριβής στον εντοπισμό των πασχουσών αιμορροΐδων.
 5. Προσφέρει ανώδυνη θεραπεία.
 6. Δεν απαιτεί γενική αναισθησία.
 7. Άμεση, μετά την εγχείρηση, επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
 8. Έχει εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας σε όλους τους βαθμούς αιμορροϊδοπάθειας και άριστα αποτελέσματα σε αιμορραγούσες αιμορροΐδες.
 9. Ελάχιστες έως καθόλου μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Σχετικό Βίντεο

Αρχική
Ο Ιατρός
Βιογραφικό
Δημοσιεύσεις
Φωτογραφίες Ιατρείου
Ο Ιατρός στο Χειρουργείο
Χειρουργικές Εικόνες
Παθήσεις
Παθήσεις Μαστού
Καλοήθεις Παθήσεις Μαστού
Μασταλγία
Έκκριση Θηλής
Γαλακτόρροια
Γυναικομαστία
Φλεγμονές Μαστών
Ινοκυστικές Αλλοιώσεις
Καλοήθεις Όγκοι
Κακοήθεις Όγκοι του Μαστού
Πρόληψη Καρκίνου Μαστού
Ιστολογικοί Τύποι Καρκίνου Μαστού
Συμπτώματα Καρκίνου Μαστού
Διάγνωση Καρκίνου Μαστού
Θεραπεία Καρκίνου Μαστού
Παθήσεις Θυρεοειδούς
Υποθυρεοειδισμός - Υπερθυρεοειδισμός
Όζοι Θυρεοειδούς - Bρογχοκήλη
Καρκίνος Θυρεοειδούς
Θυρεοειδεκτομή
Παθήσεις Πεπτικού
Οισοφάγου
Διαφραγματοκήλη
Αχαλασία Οισοφάγου
Καρκίνος Οισοφάγου
Στομάχου
Πολύποδες Στομάχου
Καρκίνος Στομάχου
Παχέος Εντέρου
Εκκολπώματα
Ελκώδη Κολίτιδα
Νόσος του Crohn
Πολύποδες Παχέος Εντέρου
Καρκίνος Παχέος Εντέρου
Κοιλιακό άλγος
Ειλεός
Σκωληκοειδίτις
Παθήσεις Χοληφόρων
Πέτρες στη Χολή
Πολύποδες Χοληδόχου Κύστης
Νοσογόνος Παχυσαρκία
Κήλες
Βουβωνοκήλη
Οσχεοκήλη
Μηροκήλη
Ομφαλοκήλη
Επιγαστρική Κήλη
Μετεγχειρητική Κήλη
Υδροκήλη
Κιρσοκήλη
Παθήσεις Πρωκτού
Κονδυλώματα
Αιμορροΐδες
Ραγάς Δακτυλίου Πρωκτού
Περιεδρικό Συρίγγιο
Καρκίνος Πρωκτού
Αιμορραγία Πρωκτού
Κύστη Κόκκυγος
Δερματικοί Όγκοι
Καλοήθεις Όγκοι του Δέρματος
Κακοήθεις Όγκοι του Δέρματος
Μελάνωμα Δέρματος
Κιρσοί
Χειρουργικές Επεμβάσεις
Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Λαπαροσκοπικές Επεμβάσεις
Οξεία Σκωληκοειδίτιδα
Χολολιθίαση
Διαφραγματοκήλη
Αχαλασία Οισοφάγου
Κύστη Ωοθήκης - Τεράτωμα
Παχέος Εντέρου - Προηγμένη Λαπαροσκοπική Κολεκτομή
Ομφαλοκήλη
Κοιλιοκήλη
Κιρσοκήλη
Βουβωνοκήλη
Χειρουργική Παχυσαρκίας
Γαστρικός Δακτύλιος
Γαστρικό Μανίκι
Γαστρική Πτύχωση
Σύγχρονες Χειρουργικές Επεμβάσεις
Κύστη Κόκκυγος με Laser
Ράγας Δαχτυλίου με Ραδιοκύμματα
Αφαίρεση Αιμορροΐδων με Υπερήχους
Αφαίρεση Αιμορροΐδων κατά Longo
Αποκατάσταση Αιμορροΐδων κατά Hal-Rar
Βουβωνοκήλη με Τοπική & Διπλό Πλέγμα PHS (ON STEP)
Ολική Θυρεοειδεκτομή με Χρήση Νευροδιεγέρτη
Παρωτιδεκτομή με Χρήση Νευροδιεγέρτη
Χειρουργική Ογκολογία
Καρκίνος Στομάχου
Καρκίνος Παχέος Εντέρου
Καρκίνος Παγκρέατος
Καρκίνος Χοληφόρων Αγγείων
Καρκίνος Ήπατος
Καρκίνος Ωοθηκών
Χειρουργικά Βίντεο
Ενημέρωση
Επικοινωνία
Online Ραντεβού

Search

ΡΕΑ
Μετροπολιταν
Ιατρικό Περιστεριου
Βιοκλινικη Πειραιά

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε ερώτηση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ιατρό στα παρακάτω στοιχεία:

Αθηνάς και Βύρωνος 6,
Κορυδαλλός
1ος όροφος

Τηλ. Κέντρο: 210 4942131
Τηλ. Ιατρείου: 210 4958341
Fax: 210 4976508

johnzouridakis@gmail.com
johnzour@otenet.gr
info@i-zouridakis.gr

Please publish modules in offcanvas position.

ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ