Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα;
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι μία οξεία φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, η οποία συνδυάζεται συνήθως με πολλαπλασιασμό μικροβίων τοπικά (καταρροϊκή σκωληκοειδίτις), ή με τη δημιουργία αποστήματος με τοπική ή γενικευμένη περιτονίτιδα (γαγγραινώδης σκωληκοειδίτις).
Η σκωληκοειδής απόφυση, βρίσκεται στη κάτω δε κοιλία, στην αρχή του παχέος εντέρου, στη συμβολή του με το λεπτό έντερο. Είναι ένας εντερικός σχηματισμός τυφλός, με αυλό, σαν μακρόστενος σάκος, διαμέτρου περίπου 0,5 εκατοστά και μήκος 7-12 εκατοστά. Ο σάκος αυτός, σκωληκοειδής απόφυση, φαίνεται να είναι εμβρυικό υπόλειμμα, που συμβάλει γενικότερα στην άμυνα του οργανισμού και στη σωστή λειτουργία του εντέρου, αποθηκεύοντας τα χρήσιμα για την εντερική ισορροπία μικρόβια.
Η οξεία σκωληκοειδίτιδα είναι το πιο συχνό αίτιο οξείας κοιλίας και παρουσιάζεται σε όλες τις ηλικίες από το 2ο έτος μέχρι το γήρας. Η σχέση άνδρες / γυναίκες είναι 1,5 / 1. Τα περισσότερα κρούσματα εμφανίζονται τη 2η και 3η δεκαετία της ζωής του ανθρώπου, ενώ η πιθανότητα εμφάνισης επεισοδίου οξείας σκωληκοειδίτιδας στη διάρκεια της ζωής του, είναι 10%.
Τι προκαλεί την σκωληκοειδίτιδα;
Σε πολλές περιπτώσεις, τα ακριβή αίτια της οξείας σκωληκοειδίτιδας, δεν είναι σαφή. Ωστόσο, η απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης, σε συνδυασμό με τη συνέχιση της έκκρισης του βλεννογόνου στο εσωτερικό της, είναι η κύρια αιτία δημιουργίας διόγκωσης της σκωληκοειδούς απόφυσης, με παράλληλο πολλαπλασιασμό μικροβίων και δημιουργία φλεγμονής και οξείας πυώδους σκωληκοειδίτιδας. Εάν δεν αντιμετωπισθεί έγκαιρα, επέρχεται ρήξη της σκωληκοειδούς, με διοχέτευση κοπρανώδους περιεχομένου και πύου εντός της κοιλίας με αποτέλεσμα τη δημιουργία οξείας τοπικής και στη συνέχεια γενικευμένης κοπρανώδους περιτονίτιδας.
Τα κυριότερα αίτια απόφραξης της σκωληκοειδούς απόφραξης είναι:
- Η συσσώρευση σκληρών κοπράνων (κοπρόλιθοι εντός του αυλού)
- Διόγκωση λεμφαδένων γύρω από τη βάση της σκωληκοειδούς
- Εσωτερικά παράσιτα
- Ξένα σώματα (υπολείμματα φρούτων και λαχανικών)
- Όγκοι (1% , καρκινοειδές)
Ποια είναι τα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας;
Η σκωληκοειδίτιδα γίνεται αντιληπτή από τα παρακάτω συμπτώματα:
- Αρχικός πόνος γύρω από τον ομφαλό
- Μετέπειτα εντόπιση του πόνου στην χαμηλότερη δεξιά κοιλία
- Ανορεξία
- Δυσπεψία
- Ναυτία
- Πιθανοί έμετοι
- Πιθανή διάρροια
- Πρήξιμο της κοιλιακής χώρας
- Χαμηλό πυρετό (37,5-37,8)
Ο πόνος της σκωληκοειδίτιδας μπορεί να ξεκινήσει ήρεμα και εξελίσσεται σε πιο έντονος.
Εάν παρουσιάζεται κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, επισκεφθείτε άμεσα έναν εξειδικευμένο Χειρουργό Ιατρό.
Πως γίνεται η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας;
Η επίσκεψη στον ιατρό, είναι η αρχή για τη διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας. Η κλινική εξέταση του έμπειρου χειρουργού και λήψη ενός καλού ιστορικού, θέτουν τη διάγνωση σε ποσοστό 95 %.
Σε οξεία σκωληκοειδίτιδα ο γιατρός θα διαπιστώσει ορισμένα σημεία οδηγά, αλλά και καθοριστικά της διάγνωσης . Αυτά είναι το σημείο Mc Burney, το σημείο Rosving, το Rebound, το σημείο ψοΐτου μυ.
Ωστόσο η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας δεν είναι πάντα τόσο εύκολη και μπορεί να συγχέεται με άλλες παθήσεις ή καταστάσεις, όπως η γαστρεντερίτιδα, η ουρολοίμωξη, η ωορρηξία στις γυναίκες, η εγκυμοσύνη.
Προς επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνονται συμπληρωματικά και οι παρακάτω εξετάσεις:
1. Γενική Αίματος, CRPΣυνήθως αυξημένα Λευκά αιμοσφαίρια > 10500, με πολυμορφικό τύπο, και αυξημένη CRP.
2. Εξέταση ΟύρωνΓενική ούρων . Προς αποκλεισμό ουρολογικής πάθησης, (ουρολοίμωξης κλπ), αν και σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε αύξηση πυοσφαιρίων και ερυθρών, λόγω συμμετοχής στη φλεγμονή του Δε ουρητήρα.
3. Έλεγχος ΕγκυμοσύνηςΧορειακή γοναδοτροπίνη . Προς αποκλεισμό της εγκυμοσύνης.
4. Απεικονιστικές εξετάσεις- Υπερηχογράφημα, χρήσιμο κυρίως σε γυναίκες προς αποκλεισμό κύστης ωοθήκης, όγκου της περιοχής, έλεγχο πιθανού αποστήματος και υγρού στο Δουγλάσειο χώρο. Σε έμπειρο υπερηχολόγο μπορεί να εντοπισθεί η διογκωμένη σκωληκοειδής απόφυση.
- Ακτινογραφία κοιλίας σε όρθια θέση, μπορεί να δείξει στοιχεία φλεγμονής Δεξιά ( επίπεδα )
- Αξονική Τομογραφία, για έλεγχο αποστήματος , κύστης ή άλλης παθολογίας.
- Μαγνητική Τομογραφία σε επιλεγμένες περιπτώσεις.
Η πνευμονία μπορεί να μιμηθεί τη συμπτωματολογία της σκωληκοειδίτιδας. Με την ακτινογραφία όμως μπορεί να γίνει σαφής διάκριση.
Υπάρχουν περιπτώσεις που όλα τα εργαστηριακά είναι φυσιολογικά, αλλά ο ασθενής στη κλινική εξέταση έχει όλα τα σημεία της σκωληκοειδίτιδας. Πρόκειται για καταρροϊκή σκωληκοειδίτιδα συνήθως από ενσφήνωση κοπρόλιθου, που ο ασθενής επισκέφθηκε έγκαιρα το γιατρό και αντιμετωπίσθηκε χειρουργικά, πριν τη δημιουργία πυώδους σκωληκοειδίτιδας
Συμπτώματα ανά ομάδες ασθενών
Σε ειδικές περιπτώσεις ασθενών η σκωληκοειδίτιδα εξελίσσεται διαφορετικά, ανάλογα με την ηλικία και τις συνυπάρχουσες νόσους του ασθενή.
Έτσι στα παιδιά η νόσος παρουσιάζεται με υψηλό πυρετό και εμέτους, ενώ στους ηλικιωμένους η νόσος είναι ηπιότερη, αλλά παρουσιάζονται περισσότερες επιπλοκές. Στις έγκυες η σκωληκοειδής απόφυση εκτοπίζεται από τη διόγκωση της μήτρας και η διάγνωση γίνεται δυσκολότερη. Υπάρχει έντονος πόνος με πυρετό και εμέτους, καθώς και αυξημένα λευκά αιμοσφαίρια. Ενώ η μητέρα δεν κινδυνεύει, η θνησιμότητα για το έμβρυο σε περίπτωση περιτονίτιδας, μπορεί να φτάσει και το 20 %. Επίσης οι ασθενείς με AIDS έχουν την ίδια συμπτωματολογία με τους υπόλοιπους, αλλά μπορεί να οφείλεται σε εντερικές φλεγμονές (εντερίτιδα, φυματίωση) ή λέμφωμα.
Πως αντιμετωπίζεται η σκωληκοειδίτιδα;
Η αντιμετώπιση της οξείας σκωληκοειδίτιδας είναι πάντοτε χειρουργική. Μόνο στη περίπτωση που υπάρχει τοπικό περιχαρακωμένο απόστημα και δημιουργία plastron, μπορεί εναλλακτικά να αντιμετωπισθεί συντηρητικά με φάρμακα, ταυτόχρονη παροχέτευση του αποστήματος υπό αξονικό και χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης περίπου σε 6 εβδομάδες.
Σε προχωρημένη σκωληκοειδίτιδα με ρήξη και τοπική περιτονίτιδα, η ρύθμιση υγρών και ηλεκτρολυτών πριν το χειρουργείο είναι απαραίτητη, για την καλή έκβαση της χειρουργικής και μετεγχειρητικής πορείας των ασθενών.
Σήμερα, η χειρουργική επέμβαση γίνεται σχεδόν πάντοτε λαπαροσκοπικά, από έμπειρους και εκπαιδευμένους χειρουργούς, σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις. Η ομάδα μας, χρησιμοποιεί εξελιγμένα λαπαροσκοπικά εργαλεία που μας επιτρέπουν μία ασφαλή και σύγχρονη Λαπαροσκοπική Σκωληκοειδεκτομή, σε πολύ μικρό χειρουργικό χρόνο και με ελάχιστη επιβάρυνση για τον ασθενή.
Τα πλεονεκτήματα για τον ασθενή είναι τα εξής:
- Πολύ μικρές τομές
- Βέλτιστο αποτέλεσμα
- Ελάχιστος πόνος
- Εξιτήριο την επομένη του χειρουργείου.