Ο καρκίνος του στομάχου ή γαστρικός καρκίνος, είναι ο καρκίνος που αναπτύσσεται από την εσωτερική επένδυση του στομάχου, δηλαδή από το βλεννογόνο.
Τα πρώιμα συμπτώματα μπορεί να είναι καούρα, επιγαστραλγία, ναυτία και απώλεια όρεξης.
Μεταγενέστερα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια βάρους, κιτρίνισμα (ίκτερο) του δέρματος και επιπεφυκότων, έμετο, δυσκολία στην κατάποση και αίμα στα κόπρανα (μέλενες κενώσεις, melena).
Ο καρκίνος μπορεί να εξαπλωθεί από το στομάχι σε άλλα μέρη του σώματος, ιδιαίτερα στο ήπαρ, τους πνεύμονες, τα οστά, το περιτόνεο και τους λεμφαδένες.
Αίτια καρκίνου στομάχου
Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η μόλυνση από το βακτήριο Helicobacter pylori, το οποίο αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 60% των περιπτώσεων. Ορισμένοι τύποι H. pylori έχουν υψηλότερους κινδύνους από άλλους.
Το κάπνισμα, οι διαιτητικοί παράγοντες όπως τα λαχανικά τουρσί και η παχυσαρκία είναι άλλοι παράγοντες κινδύνου.
Περίπου 1% - 3% των περιπτώσεων οφείλονται σε γενετικά σύνδρομα που κληρονομήθηκαν από τους γονείς ενός ατόμου, όπως ο κληρονομικός διάχυτος γαστρικός καρκίνος.
Οι περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου του στομάχου είναι γαστρικά καρκινώματα.
Τα λεμφώματα και οι μεσεγχυματικοί όγκοι μπορεί επίσης να αναπτυχθούν στο στομάχι.
Η διάγνωση του καρκίνου του στομάχου γίνεται συνήθως με βιοψία κατά τη διάρκεια της γαστροσκόπησης.
Μια μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου, όπως και η διακοπή του καπνίσματος. Υπάρχει προσωρινή απόδειξη ότι η θεραπεία του H. pylori μειώνει τον μελλοντικό κίνδυνο.
Εάν ο καρκίνος του στομάχου αντιμετωπιστεί έγκαιρα, πολλές περιπτώσεις μπορούν να θεραπευτούν.
Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν κάποιο συνδυασμό χειρουργικής επέμβασης, χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας και στοχοθετημένης θεραπείας.
Εάν ο γαστρικός καρκίνος διαγνωσθεί αργά, τότε η χειρουργική αντιμετώπιση είναι παρηγορική προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα συμπτώματα του ασθενούς.
Σε αυτές τις περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι συνήθως φτωχά, με συνολικό ποσοστό επιβίωσης κάτω του 10% παγκοσμίως .
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι με γαστρικό καρκίνο, πάσχουν από προχωρημένη νόσο .
Στις Ηνωμένες Πολιτείες η επιβίωση πενταετίας είναι 28% , ενώ στη Νότια Κορέα υπερβαίνει το 65%, λόγω αυξημένης πρόληψης.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καρκίνος του στομάχου είναι η πέμπτη κύρια αιτία καρκίνου και η τρίτη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο και αποτελεί το 7% των περιπτώσεων και το 9% των θανάτων.
Κλινικά στάδια του στομαχικού καρκίνου
Τα κλινικά στάδια του καρκίνου του στομάχου, όπως φαίνονται σχηματικά παρακάτω, είναι:
Στάδιο 0. Περιορίζεται στο βλενογόνο του στομάχου.
Στάδιο 1. Διείσδυση στο δεύτερο ή τρίτο στρώμα του στομάχου (Στάδιο 1Α) ή στο δεύτερο στρώμα και στους κοντινούς λεμφαδένες (Στάδιο 1Β).
Στάδιο 2. Διείσδυση στο δεύτερο στρώμα και σε πιο απομακρυσμένους λεμφαδένες ή στο τρίτο στρώμα και μόνο σε κοντινούς λεμφαδένες ή και στα τέσσερα στρώματα αλλά όχι στους λεμφαδένες.
Στάδιο 3. Διείσδυση στο τρίτο στρώμα και σε πιο απομακρυσμένους λεμφαδένες ή διείσδυση στο τέταρτο στρώμα και σε κοντινούς ιστούς ή σε κοντινούς ή πιο απομακρυσμένους λεμφαδένες..
Στάδιο 4. Ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς ιστούς και πιο απομακρυσμένους λεμφαδένες ή έχει μετασταθεί σε άλλα όργανα Χρησιμοποιείται επίσης το σύστημα σταδιοποίησης TNM.
Καρκίνος του στομάχου και θεραπεία
Ο καρκίνος του στομάχου είναι δύσκολο να θεραπευθεί αν δεν βρεθεί σε πρώιμο στάδιο (πριν αρχίσει να εξαπλώνεται).
Δυστυχώς, επειδή ο πρώιμος καρκίνος του στομάχου προκαλεί λίγα συμπτώματα, η ασθένεια συνήθως είναι προχωρημένη, όταν γίνεται η διάγνωση.
Η θεραπεία για τον καρκίνο του στομάχου μπορεί να περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ή και ακτινοθεραπεία .
Η χειρουργική θεραπεία για το καρκίνο του στομάχου
Εάν ο καρκίνος είναι χειρουργήσιμος τότε η γαστρεκτομή μαζί με λεμφαδενικό καθαρισμό και επιπλεκτομή, και αποκατάσταση κατά R-Y, είναι η μέθοδος εκλογής.
Σε χαμηλούς όγκους γίνεται υφολική γαστρεκτομή , ενώ σε υψηλούς και καρδιοοισοφαγικής συμβολής, ολική γαστρεκτομή, όπως φαίνεται στο σχήμα.
Η παραμονή στο νοσοκομείο είναι 7-8 ημέρες, ενώ κινητοποιείται απο την πρώτη μετεγχειρητική ημέρα και σιτίζεται με υδρική δίαιτα μόλις λειτουργήσει το έντερο.