Τι είναι οι πέτρες στη χολή;
Οι πέτρες στη χολή ως πάθηση περιγράφεται ιατρικά ως χολολιθίαση και είναι μικρές πέτρες που σχηματίζονται εντός της χοληδόχου κύστης. Το μέγεθος τους διαφέρει από λίγα χιλιοστά (μικρολιθίαση, κρύσταλλοι), μέχρι και το μέγεθος όλης της χοληδόχου κύστης το οποίο είναι 15 εκατοστά. Μπορεί να υπάρχει ένας λίθος (μονήρης χολολιθίαση), ή πολλοί λίθοι (πολλαπλή χολολιθίαση) διαφόρων μεγεθών. Όσο πιο μικρές είναι οι πέτρες, τόσο πιο επικίνδυνες είναι.
Η χοληδόχος κύστη λειτουργεί σαν αποθηκευτικός χώρος, όπου αποθηκεύεται το υγρό (η χολή), η οποία παράγεται στο ήπαρ. Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, γίνεται σύσπαση της χοληδόχου κύστης, προκειμένου η χολή να εισέλθει στο έντερο και να διευκολυνθεί η πέψη των φαγητών. Στη περίπτωση που υπάρχουν πέτρες, μπορούν να παρασυρθούν μαζί με τη χολή, να φράξουν τα σωληνάκια που οδηγούν στο έντερο (χοληφόρα) και να προκληθεί ίκτερος ή και χολαγγειίτιδα. Μπορεί επίσης να περάσουν στο παγκρεατικό πόρο και ν’ ακολουθήσει η αρκετά επικίνδυνη επιπλοκή της παγκρεατίτιδας.
Οι πέτρες στη χολή μπορούν επίσης να ερεθίσουν τη χοληδόχο κύστη και να προκαλέσουν φλεγμονή (χολοκυστίτιδα), είτε να τη φράξουν (ύδρωπας), ή να δημιουργήσουν απόστημα (εμπύημα). Μπορούν επίσης να διαβρώσουν το τοίχωμα της χοληδόχου, να το τρυπήσουν και να δημιουργήσουν συρίγγια με το έντερο ή ακόμα και να προκαλέσουν ειλεό όταν η πέτρα εισέλθει στο έντερο, με όλες τις συνέπειες, (ειλεός εκ χολολίθου).
Για όλους τους παραπάνω λόγους εξυπακούεται ότι από τη στιγμή που γίνεται η διάγνωση της χολολιθίασης, πρέπει οπωσδήποτε να σκεφτούμε την χειρουργική αντιμετώπιση (Λαπαροσκοπική Χολοκυστεκτομή), πριν φτάσουμε στις επιπλοκές, να επισκεφτούμε δηλαδή άμεσα το χειρουργό μας για άμεσο ή προγραμματισμένο χειρουργείο κατά τη κρίση του.
Συμπτώματα
Στις πολλές περιπτώσεις, οι ασθενείς με πέτρες στη χολή δεν εμφανίζουν συμπτώματα και η χολολιθίαση ανακαλύπτεται σε τυχαίο προληπτικό έλεγχο.
Συνήθως όμως υπάρχουν σε οξεία ή υποβόσκουσα μορφή, τα παρακάτω συμπτώματα :
- Άλγος κάτω από το δεξιό πλευρικό τόξο (δεξιό υποχόνδριο), με ενδεχόμενη επέκταση στο επιγάστριο και στη δεξιά ωμοπλάτη.
- Επαναλαμβανόμενα επεισόδια δυσπεψίας με ρεψίματα και πικρίλα στο στόμα.
- Ναυτία και έμετος
- Ίκτερος
- Πυρετός (χολαγγειίτιδα)
Διάγνωση
Η διάγνωση της χολολιθίασης (πέτρες στη χολή), γίνεται με ένα απλό υπερηχογράφημα άνω κοιλίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται έλεγχος με αξονική τομογραφία ή μαγνητική άνω κοιλίας (MRCP).
Θεραπεία
Η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη μοναδική οριστική αντιμετώπιση της χολολιθίασης και συνίσταται στην αφαίρεση της χοληδόχου κύστης (χολοκυστεκτομή).
Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης σήμερα πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά. Ο χειρουργός ανοίγει μια μικρή τομή στην κοιλιά, κάτω από τον ομφαλό και φουσκώνει τη κοιλιά με ειδικό αέριο (διοξείδιο του άνθρακα), ώστε να σχηματιστεί ένας θόλος (τεχνητό πνευμοπεριτόνεο). Έτσι εισάγεται ψηφιακή κάμερα για να μπορεί να δει μέσα από το λαπαροσκόπιο, το οποίο συνδέεται με ένα monitor. Με τη διάνοιξη πρόσθετων μικρών τομών μισού εκατοστού, εισάγονται ειδικά εργαλεία και επιτελείται η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, παρακολουθώντας το monitor.
Σε οξείες περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει μεγάλη φλεγμονή, (π.χ. αποστήματα κλπ), μπορεί να μετατραπεί η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης από λαπαροσκοπική σε κλασική ανοικτή μέθοδο.
Γι΄ αυτό το λόγο είναι καλύτερο ο ασθενής να προγραμματίσει εγκαίρως μια λαπαροσκοπική αφαίρεση όταν η νόσος θα βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, παρά να έρθει αντιμέτωπος με μια οξεία φλεγμονή και να χρειαστεί να υποβληθεί σε ανοικτό χειρουργείο.
Δείτε λαπαροσκοπική 3D χολοκυστεκτομή
Δείτε επίσης..